Mama mea, in varsta de 55 de ani, suferinda de boli cardiace si pensionata pe caz de boala gradul II, a fost convocata (in urma unei reclamatii) la Panduri, la Institutul de Expertiza Medicala, unde i s-au facut analize si teste si, in urma acestora, astazi i-a fost taiata pensia.
Am 2 intrebari:
- pot contesta decizia I.N.E.M.R.C.M? Daca da, unde?
- unde pot consulta criteriile medicale de acordare a gradelor de invaliditate_? Intreb asta pentru ca, din ce mi-a povestit mama mea, e posibil ca doctorii sa nu fi respectat procedurile.
Multumesc.
Procedura, in cazul unor sesizari referitoare beneficiarii de pensie de invaliditate, este urmatoarea:
1. O echipa din cadrul Corpului de Control al CNPAS verifica situatia si sesizeaza comisiile de avizare si control al dosarelor medicale pentru pensie de invaliditate din cadrul INMERCM.
2. Comisia de control cheama beneficiarul de pensie de invaliditate la reexaminare. Concluzia la care ajunge aceasta comisie este definitiva, obligatorie pentru comisiile teritoriale de expertiza si nu poate fi contestata. In HG nr. 1.229/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a INMERC nu exista prevedere in sensul contestarii concluziilor la care ajung comisiile de control.
ART. 7 - HG nr. 1.229/2005
(1) În cadrul INEMRCM funcţionează Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, comisiile de avizare şi control al dosarelor medicale pentru pensie de invaliditate, precum şi Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă.
(2) Concluziile comisiilor de avizare şi control al dosarelor medicale pentru pensie de invaliditate din INEMRCM privind cazurile analizate din punct de vedere medical şi metodologic sunt definitive şi aplicarea acestora este obligatorie la nivelul serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, cu toate consecinţele privind pensia de invaliditate.
3. Numai comisia teritoriala de expertiza poate constata, si inteleg din mesajul dvs. ca asta s-a intamplat, ca v-ati fi recuperat capacitatea de munca si emite o decizie in acest sens. Decizia emisa de comisia de expertiza poate fi contestata in termen de 30 de zile de la comunicare, la casele teritoriale de pensii. Decizia emisa de casa teritoriala de pensii in solutionarea acestei contestatii poate fi atacata la tribunal, potrivit art. 56 din Legea nr. 19/2000.
4. Criteriile si normele de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate le gasiti in anexa HG nr. 400/2001, anexa pe care imi pare rau, dar nu o am.
Decizia inca nu a fost luat a de comisia teritoriala de expertiza (cea de la Arges, banuiesc, de acolo e mama; ea a fost ultima oara la acea comisie anul trecut si comisia i-a confirmat gradul de invaliditate). Cert este ca azi la I.N.E.M.R.C.M s-a decis ca mama e apta de munca.
Ce ma sfatuiti sa fac? Sa astept decizia comisiei teritoriale sau sa contest decizia I.N.E.M.R.C.M?
Nu puteti sa contestati concluziile comisiei de control, ele sunt definitive. Acestea vor fi comunicate si comisiei teritoriale de expertiza, care o va chema pe mama dvs. si va emite decizie exact cum a dispus comisia de control din cadrul INEMRCM.
Asteptati sa o cheme cei de la comisia de expertiza din Arges, sa-i emita decizie, apoi doamna o poate contesta in termenul de 30 de zile.
am si eu o nedumerire, am fost externat vineri din INEMRCM, unde acum se taie pe capete exact cum spune colegul in mesajul anterior.
metionez faptul ca sunt salariat si am deja 153 de zile de medical in ultimele 12 luni pe probleme de dorsalgie (hernii intraspongiose nechirurgicale t11;t12;l1; debord discal; protrusie dicala dorsala;spondiloza; sacralizare...) pentru care am acut recuperare medicala fara rezultate din plin si ca nu pot sta pe caun la birou, la volan sau pe loc in picioare mai mult de 45-60 de minute, intepenesc si am niste dureri infernale. cei de la comisie (comisie formata din doar doi medici, nu cum scrie in lege:
Art. 3. - Comisiile au urmatoarea componenta:
-un presedinte, de regula medic specialist in expertiza capacitatii de munca, desemnat de Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap, la propunerea inspectoratului de stat teritorial pentru persoanele cu handicap;
-doi membri, medici de specialitate, in functie de afectiunea care produce handicapul, desemnati de conducerea inspectoratelor de stat teritoriale pentru persoanele cu handicap;
-un membru cu statut de observator, desemnat de organizatiile neguvernamentale autorizate potrivit legii, care desfasoara activitati de protectie speciala a persoanelor cu handicap in judet sau in sectoarele municipiului Bucuresti;
-un secretar desemnat de conducerile inspectoratelor de stat teritoriale pentru persoanele cu handicap.
Art. 4. - Numirea presedintilor comisiilor se face prin ordin al secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru persoanele cu handicap, iar componenta nominala a comisiei este stabilita prin decizie a inspectorului-sef al inspectoratului de stat teritorial pentru persoanele cu handicap.
dupa 11 zile de internare am fost trimis la comisie, unde acele doctorite au dadeau inainte ca la inima nu am nimik, eu sustineam la inima sunt bolnav si ca nu am venit cu inima, dat fiind faptul ca iau de ani de zile medicatie zilnica si am palpitatii (tahicardii) cind si cind, ne-0am contrazis asa circa 30-45 de secunde, iar la un monet dat eu am sfirmat ca "ca ele au tendinta sa ma prosteasca in fata", in acel moment am fost dat afara. cu toate ca nu am avut nici o intrebare despre afectiunea cu care sunt intradevar suferind.
mentionez ca in acest institut nu sunt valabile radiografiile, RMN-urile;.... nici o analiza din exterior, dar ei nu au posibilitatea sa eectueze un RMN, ironic nu?!?! si se bazeaza numai pe radigrafiile facute de ei. tehnologia perfomanta si neinterpretativa nu este valabila la acest institut.
la externare am primist citeva recomandari, sa merg in statiuni cu afectiuni reumatologice, sa fac o analiza ce se face doar la intitutul de hematologie (HLA B27) si sa fiu dispensarizat de serviciul teritorial de cardiologie si recuperare medicala. cert este ca in acest moment nu pot ince lucrurl, nu am capacitatea de a mi desfasura activitatea, iar in circa 4 zile imi expira medicalul. ce fac?!
cui trebuie sa ma adresez sa fac o contestatie, eventual sa fiu reexpertizat de un for superior?!?!?