avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... accident auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

accident auto

prietenul meu a fost accidentat de o masina. in urma procesului verbal de constatare cauzelor produceri accidentului a reiesit ca a fost vina lui, netraversand strada pe trecerea de pietoni... masina circula cu viteza peste limita admisa pe acel sector de drum si cu propietarul masini a ramas de comun acord fara nici o pretentie materiala. victima a vut un certificat medical de 21 de zile si masina a "suferit "daune de aprocximativ 2800 € . masina a fost facuta de asigurare care se chiama ASIT . dupa aceea asigurarea l-a chiemat an judecata pe prietenul meu pentru as recupera banii...Vrog frumos pe cei care cunoasteti mai bine legea sa-mi spuneti cum sa-l sfatuiesc...acidentul fiind produs fara vreo intentie a victimei.
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 18:47, 22 Iulie 2010
:hm: si nu s- a intocmit dosar penal, victima avand 21 de zile de ingrijiri medicale( oricum, a existat o victima ...dar totul s-a rezumat la a se intocmi un proces- verbal?):hm:

Ma iertati, dar ceva nu se "leaga" in relatarile dv...

Daca a fost dosar penal, in care s- au efectuat cercetari pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa si s- a stabilit ca pietonul era de vina, da, mi se pare firesc ca Asigurarile sa se indrepte impotriva celui vinovat de cauzarea accidentului,( in cazul de fata - pietonul) pentru recuperarea daunelor privind contravaloarea reparatiilor auto avariat...

Desi... nu stim ce se spune in contractul de asigurare pentru accidente auto, ce clauze sunt...

Poate ne da mai multe lamuriri cineva, care cunoaste in amanunt procedura aplicata de societatile de asigurari, in astfel de cazuri!
Afost un accident cu victime si doar instanta se putea pronunta cu privire la vinovatie.
Personal consider ca asiguratorul s-a grabit sa se pronunte chemandu-l in regres pe cel accidentat. Prietenul dv. poate contesta decizia asiguratorului si-l pote chema in instanta. Chiar daca prietenul a trecut prin loc nepermis are si celalat partea lui de vina si trebuie cautata.
In urma accidentului s-a intocmit un p.v. prin care se stabileste ca vinovat pietonul (asa indica @raduraducu)Este absolut normal, daca acel p.v. nu a fost anulat prin cerere contraventionala, ca asiguratorul. prin dreptul de subrogare oferit de plata despagubirii, sa se indrepte cu regres la vinovat (cel care a provocat asccidentul, chiar daca a fost el insusi vatamat) pentru recuperarea pagubei.
Probabil ca acele zile de ingrijiri medicale, nu au fost mentionate, si prin urmare nu a existat cercetare penala.
Revin si reiterez nedumerirea:
- cum se poate ca in cazul unui accident rutier soldat cu vatamare corporala sa nu se intocmesca dosar penal? Daca asiguratorul a cunoscut aceasta situatie este si el in culpa!

Si, referitor la ce spunea dl Adrian.Tudor, "chiar daca pietonul a trecut prin loc nepermis are si celalt partea lui de vina si trebuie cautata", as adresa o intrebare:
- Care este cadrul legal in care sa- i cauti celuilalt partea de vina? In baza acelui proces- verbal!:-/

m.belu a scris:

Revin si reiterez nedumerirea:
- cum se poate ca in cazul unui accident rutier soldat cu vatamare corporala sa nu se intocmesca dosar penal? Daca asiguratorul a cunoscut aceasta situatie este si el in culpa!

Si, referitor la ce spunea dl Adrian.Tudor, "chiar daca pietonul a trecut prin loc nepermis are si celalt partea lui de vina si trebuie cautata", as adresa o intrebare:
- Care este cadrul legal in care sa- i cauti celuilalt partea de vina? In baza acelui proces- verbal!:-/





Victima avand acordate de catre medicul legist un numar de 21 zile de ingrijiri medicale, pentru punerea in miscare a actiunii penale trebuia ca victima sa depuna plangere penala. Daca nu s-a depus aceasta plangere accidentul de circulatie nu are urmari penale.
Imi permit sa-l completez pe dl Adrian Tudor. In cazul in care un pieton traverseaza strada printr-un loc nepermis Codul rutier prevede ca acesta poarta raspunderea producerii accidentului. Daca interpretam tendentios aceasta prevedere legala putem afirma ca, daca pietonul traverseaza prin loc nepermis, putem sa-l accidentam, chiar si mortal, fara sa fim tras la raspundere. Intr-o asemenea situatie, printr-o expertiza tehnica, se stabileste daca conducatorul auto avea posibilitatea sa evite accidentul sau nu. In functie de concluzia expertului se stabileste daca vina producerii accidentului apartine pietonului sau conducatorului auto.

Alte discuții în legătură

Accidentarea unei persoane care trecea prin loc nepermis claudelmai82 claudelmai82 Daca accidentez o persoana sub influenta bauturilor alcoolice, care trece pe loc nepermis, la ce infractiune ma incadrez? E posibil sa nu fiu trimis in ... (vezi toată discuția)
Accident rutier catayo6108 catayo6108 Am si eu o problema, in urma cu trei zile am dat peste cineva cu masina, veneam dinspre magazin, iar in momentul efectuarii virajului spre stanga , mia iesit ... (vezi toată discuția)
Plangere penala sau civila ? lemonik lemonik Am citit ca termenul de depunere a plangerii penale este de 2 luni de la data producerii accidentului / de cand se stie cine este faptasul. Prietenul meu a ... (vezi toată discuția)