avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala sau civila ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala sau civila ?

Am citit ca termenul de depunere a plangerii penale este de 2 luni de la data producerii accidentului / de cand se stie cine este faptasul. Prietenul meu a lovit o persoana care traversa neregulamentar la 50 metri de trecerea de pietoni; aceasta a stat aproape 60 de zile internata, dupa care, din pacate, a decedat. Din primele cercetari efectuate la fata locului este vina victimei. Accidentul s-a produs pe data de 30 noiembrie 2010. Spuneti-mi, va rog, daca familia mai poate depune plangere penala/civila impotriva lui ? A mai ajutat-o cu bani si medicamente cand i s-a solicitat acest lucru. Multumesc
Daca e "ucidere din culpa" nu mai este nevoie de plangere prealabila. Cercetarile penale isi vor urma cursul. Consultati un avocat, situatia prietenului dvs, nu este simpla.
Plangerea penala in termenul de 2 luni are in vedere infractiunile cu un pericol social mai redus. La ucidere din culpa actiunea penala se pune in miscare din oficiu nu la plangere prealabila.
Prietenul dumneavoastra are o problema cat se poate de serioasa aici.
Sa angajeze un avocat urgent!
Urmarirea penala se va desfasura din oficiu,in cauza fiind vorba despre ucidere din culpa ,probabil in incadrarea,art.178 al.1 si 3 c.pen.
Este recomandabila,in limita posibilitatilor financiare,asistenta juridica a unui avocat de calitate.
Cu siguranta are nevoie de un avocat. Acum asteptam rezultatele autopsiei sa stim pe de drum o apucam, mai ales ca familia victimei cere pensie alimentara pentru minorul victimei in varsta de 15 ani... Are vreo sansa sa nu fie gasit vinovat daca cumva este vorba despre o eroare medicala (Mama victimei spune ca doctorul a zis ca nu o opereaza deoarece este prea tanara, iar la scurt timp a decedat) sau daca externata fiind (din bucuresti) cu sanse de recuperare acasa, familia nu a ingrijit-o corespunzator acasa, trebuind sa o interneze din nou in stare de urgenta, spital in care a si decedat?
Pentru a nu fi gasita vinovata, ar trebui sa fie rupta legatura de cauzalitate dintre accident si deces, ca elemente constitutive ale infractiunii de ucidere din culpa.

Nici o eventuala eroare medicala si nici lipsa ingrijirilor corespunzatoare nu ar putea rupe aceasta legatura dintre fapta si rezultat. Cel mult ar putea sa fie avuta in vedere la stabilirea pedepsei si a cuantumului despagubirilor.

Alte discuții în legătură

Accident auto - culpa comuna georgebutuc georgebutuc Buna ziua, pe data de 18 ian ac, sotia mea a acrosat un pieton intr-o intersectie in T, nesemaforizata, fara trecere de pietoni, cand vira stanga. Viteza ... (vezi toată discuția)
Certificat medico-legal ContSters101377 ContSters101377 in cazul in care 2 parti decid sa se impace, in urma unui accident cu vatamare corporala, in fata unui notar, iar victima decide totusi dupa impacare ... (vezi toată discuția)
Daune morale accident rutier Allexandru Allexandru am fost victima unui accident rutier,inculpatul avea o alcoolemie de 1,50 in sange,am fost despagubit de firma de asigurari unde avea el RCA si acum el vrea sa ... (vezi toată discuția)