avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident auto - culpa comuna
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident auto - culpa comuna

Buna ziua,

pe data de 18 ian ac, sotia mea a acrosat un pieton intr-o intersectie in T, nesemaforizata, fara trecere de pietoni, cand vira stanga. Viteza maxima = 10-15km/h. Victima a fost lovita in picior, s-a dezechilibrat, apoi a cazut in mana stanga, suferind o luxatie la metacarpiene. Zile de spitalizare=1. zile ingrijire medicala=nu se cunosc inca.

In procesul verbal al politistului victima a fost incadrata la traversare prin loc nepermis (art 167), iar sotia la neasigurare la schimbarea directiei de mers (54 ???).

Victima cere acum, pentru a nu inainta o plangere pentru vatamare corporala din culpa, 1500 euro (initial a cerut 300, apoi 2000). Probabil ca sunt subiectiv, dar mi se pare ca sunt puse pe capatuit (mama e cea care face cel mai mare scandal, fiica avand 33 ani).

Cum ma sfatuiti sa procedez: sa mai astept sa vedem ce se mai intampla, sa ma inteleg totusi cu ea (1500 euro mi se par in continuare multi bani), sa merg in instanta?

Daca merg in instanta, care este cel mai rau lucru care se poate intampla, si cati bani pot fi obligat sa platesc?

Cam care ar fi costurile in cazul in care se ajunge in instanta, si care sunt sansele de iesit echitabil din aceasta treaba?

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns.

Cel mai recent răspuns: georgebutuc , utilizator 10:03, 25 Ianuarie 2010
Pentru a ajunge in instanta este necesar mai intai ca faza urmaririi penale sa se incheie cu un rechizitoriu al procurorului de trimitere in judecata. Eu va sfatuiesc sa angajati un avocat si sa incercati sa obtineti neinceperea urmaririi penale pe temeiul lipsei vinovatiei. Neasigurarea la schimbarea directiei de mers de catre sofer, invocata de politie pentru existenta culpei soferului, nu poate fi probata numai prin simpla producere a rezultatului (lovirea victimei), deoarece acesta se putea produce si datorita unei aparitii imediate si neasteptate (o saritura) a victimei in fata masinii. De aceea va sfatuiesc sa nu cedati unui santaj ci sa luati legatura cu un aparator.
Deocamdata sotia dvs. a comis, dpdv rutier, o contraventie si nu o infractiune ca sa incapa vorba de penal! Nu am inteles cu ce parte a masinii a fost lovita "victima".
Intrucat prin PV s-a constat si culpa pietonului aplicandu-i-se si sanctiunea corespunzatoare, in eventualitatea unui proces aveti toate sansele sa castigati.
Personal, nu agreez ideea santajului in astfel de situatii!!!
In plus puteti reflecta si la urmatorul articol din Codul Rutier:
ART. 72
(3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.

Oricum daca persoana in cauza deschide o actiune in justitie va trebui sa va angajati un aparator.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
Presedintele, utilizator
Victima a fost lovita, se pare, ori cu partea din stanga a botului masinii, ori cu aripa stanga fata. Spun se pare, pentru ca masina nu are nicio urma, nici politistii nu au putut stabili.

Multumesc pentru raspunsuri.
Cum pot afla cate zile de ingrijire medicala i-au fost prescrise victimei de IML?
In PV ce scrie?

Mergeti la IML si va interesati sau daca nu intrebati un ortoped. :)
Pt georgebutuc un singur (dar important ) aspect : pentru existenta infractiunii de vatamare corporala din culpa este necesar ca victima accidentului rutier sa obtina un certificat medico legal in care sa se precizeze ca pentru vindecare au fost necesare peste 10 zile de ingrijiri medicale.
Doar daca acesta conditie esentiala va fi indeplinita se va putea discuta despre o infractiune si despre o impacare intre parti.

Alte discuții în legătură

Accident rutier catayo6108 catayo6108 Am si eu o problema, in urma cu trei zile am dat peste cineva cu masina, veneam dinspre magazin, iar in momentul efectuarii virajului spre stanga , mia iesit ... (vezi toată discuția)
Am accidentat un batran care circula pe partea carosabila crycry85 crycry85 Buna ziua, Acum o saptamana am facut un accident: am lovit un batran care se deplasa pe partea carosabila, la un metru jumatate de trotuar, pe o straduta ... (vezi toată discuția)
Accident rutier mina2605 mina2605 Am avut un accident rutier, am lovit o persoana pe trecerea de pietoni, fara nici o vatamare corporala pentru pieton si masina, trecand pe culoarea galbena a ... (vezi toată discuția)