avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ IMOBIL ACHIZITIONAT PRIN CREDITE BANCARE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ IMOBIL ACHIZITIONAT PRIN CREDITE BANCARE

In timpul casatoriei, am achizitionat un imobil prin 2 credite bancare: unul in valoare de 75% (40.000 eur) din valoarea de cumparare a imobilului prin credit ipotecar, iar al doilea in valoare de 25% (20.000 eur) din valoarea de cumparare a imobilului prin credit pentru nevoi personale reprezentand de fapt avansul. Specific ca sunt titulara creditelor (creditele sunt contractate in conditii de favoare de la institutia bancara a carei angajata sunt), sotul fiind co-imprumutat, luandu-se in calcul atat veniturile mele cat si veniturile fostului meu sot. La doi ani de la contractarea creditelor am intentat actiunea de divort, iar divortul s-a pronuntat cu acordul ambelor parti. Eu m-am mutat din imobilul achizitionat din credit, sotul meu ramanand in continuare in acest apartament in ideea in care a dorea preluarea creditelor pe numele lui (tot prin credite bancare - refinantare) eliberandu-ma astfel pe mine de aceste debite (iar eu renuntand la partea mea de proprietate). De la divort el plateste integral ratele aferente acestor credite (creditandu-mi contul meu cu contravaloarea ratelor si dobanzilor aferente creditelor contractate).
Eu i-am pus in vedere sa rezolve cat mai repede posibil situatia deoarece isi doreste in continuare ca el sa ramana in apartament (eu stau in chirie, deoarece in momentul de fata nu mai pot contracta alte credite pe numele meu pentru a-mi cumpara un alt imobil datorita gradului mare de indatorare generat de cele 2 credite mentionate) si acest lucru este tergiversat de catre fostul meu sot pe motiv ca nu are timpul disponibil sa se ocupe de ceea ce implica o refinantare, in plus situatia ii convine pentru ca beneficiaza de credite in conditii de favoare – facilitati de care in mod normal nu ar beneficia.
Avand in vedere ca tergiversarea este in defavoarea mea, as fi dispusa sa fac demersurile pentru a lua eu apartamentul, sa platesc eu in continuare ratele aferente (menitonez faptul ca venitul meu mi-ar permite plata ratelor si a dobanzilor aferente creditelor) deci atat activul cat si pasivul comun. Aceasta situatie nu este favorabila pentru fostul meu sot, ceea ce ma face sa recurg la instanta si sa depun cerere de chemare in judecata pentru partaj.
Va rog sa imi spuneti cum vedeti dvs. rezolvarea situatiei pezentate, care sunt pasii pe care urmeaza sa ii fac, inclusiv ce taxe implica aceasta operatiune sau care ar fi solutia cea mai optima si mai putin costisitoare.
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cab.Av.Doroiman Camelia , Avocat 11:04, 22 Iulie 2010
puteti intenta act de partaj prin care sa solicitati iesirea din indiviziune cu atribuirea imob catre dvs.
va tb sa achitati taxe de tb in val de 3% din masa bun partajabile, incluzand si bun mob achiz in tp casat si imob respectiv. se poate face si tranzactie in fata inst la primul termen de judecata cand partile au fost legal citate asta insemnand ca taxa de tb va va fi restituita, dc tranzactia se va face in tp judec, (dupa primul term de judec) vi se poate restitui jum din taxele de tb.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme bunuri comune katharsis katharsis Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta legata de bunurile comune ramase dupa divort Asadar, dupa divort a existat o conventie verbala intre mine ... (vezi toată discuția)
Partaj emp2010 emp2010 Buna seara, Am terminat un procesul de divort inceput in nov.2010, si urmeaza sa deschid procesul de partaj. Dinaintea casatoriei, respectiv 1997, am un ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)