avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Recuperare avans pe baza de chitanta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Recuperare avans pe baza de chitanta

Buna ziua! In urma cu 2 zile (48 ore) am achizitionat un produs in valoare de 3200 ron de la un furnizor, pentru care am platit suma de 1000 ron cu titlu de avans, comerciantul emitandu-mi numai o chitanta pentru plata acestei sume. Nu am intocmit un contract de vanzare-cumparare. M-am razgandit in privinta achizitionarii produsului din motive personale, intrebarea fiind urmatoarea: Pot recupera avansul platit, eventual cu plata unor penalitati, avand in vedere ca nu am la baza un contract de vanzare-cumparare? Exista vreo lege care sa reglementeze dreptul consumatorului de a "returna" produsul neachitat integral? Mentionez ca nici nu am ridicat produsul de la sediul comerciantului, drept urmare nu pot fi acuzata de deteriorare, uzare, desigilare a produsului, etc. Produsul in cauza este o rochie de mireasa. In cazul in care vanzatorul refuza sa imi returneze avansul / o parte din avans pot sesiza OPC-ul? Va rog mult sa imi oferiti un sfat juridic cat mai repede cu putinta, deoarece trebuie sa reglementez aceasta problema cat mai curand (in cursul zilei) si nu stiu cum sa pun problema vanzatorului. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iuliana24 , utilizator 15:43, 22 Iulie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Nu, nu am preluat produsul in momentul platii avansului. Produsul necesita modificari, care ar fi fost incepute dupa achitarea a inca 500 ron, deci nu am ajuns pana acolo. Produsul l-as fi preluat dupa achitarea integrala a sumei de 3200 lei.
Nu exista clauze sau conditii de returnare pe chitanta, este doar o hartie pe care este trecut numele cumparatorului, suma pe care am achitat-o, data, si numele produsului.
Daca ati putea sa ma ajutati cu o parere v-as fi foarte recunoscatoare. Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
Iuliana24, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc enorm pentru sfat! O zi cat mai placuta!
Daca produsul(rochia de mireasa) a fost facuta pe comanda , aveti obligatia sa achitati integral produsul.
Daca intentionati sa cumparati un produs de serie, puteti sa refuzati tranzactia si sa primiti avansul.
In prima situatie, croitorul a lucrat ca antreprenor sub comanda dvs., va trebui sa faceti dovada ca nu au respectat cerintele dvs.
Croitorul nu o mai poate vinde pt. ca este facuta pe marimile dvs. , sau cel putin no o mai poate vinde la acelasi pret.
Am avut din intamplare procese asemanatoare (reprezentam antreprenorul, croitorul ), era vorba tot de imbracaminte pe comanda , (l-am reprezentat pe croitor) si am avut castig de cauza .
mai sunt si cheltuielile de judecata care nu pot fi de neglijat, pt. ca tot dvs. le veti suporta
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat

Alte discuții în legătură

Refuz returnare bani rochie mireasa caunicioana caunicioana Buna ziua, In februarie 2018 am achitat integral rochia de mireasa, iar astazi cand am ajuns la magazin, sediul din Iasi a fost desfiintat. Comerciantul mi-a ... (vezi toată discuția)
Returnare avans anisoara88 anisoara88 Buna ziua . In decembrie 2017 am platit prin ordin bancar suma de 4000 ron reprezentand avans rochie mireasa in contul unei case de moda . am dovada ca au ... (vezi toată discuția)
Cumparare produs - daca amabalajul e desigilat pot sa refuz produsul? Srb Srb Buna ziua, Am un caz si anume: am dat o comanda intr-un magazin de un produs IT care se livreaza in timp de 3 saptamani de la achitare a unui minim de 10% ... (vezi toată discuția)