Buna, am 42 de ani, 21 de casatorie si o fata de 20 de ani. Urmeaza sa introduc actiunea de divort iar mai tarziu partajul. Problema mea este urmatoarea: eu lucrez cu contract de munca de dinainte de casatorie si pana in prezent. Dupa ce m-am casatorit cu sotul meu ne-am luat de la stat o garsoniera in rate. Dupa ce am devenit proprietari am vandut-o si cu banii de pe ea ne-am cumparat o casa. Casa necesita renovari. Atunci sotul meu a plecat 3 ani cu contract de munca in Franta. Cat timp el a lucrat in Franta am ridicat alta casa cu bani trimisi de la el. Cand a venit casa era aproape terminata. De atunci sotul meu nu mai lucreaza legal ( este tinichigiu si ia lucrari in particular). Mentionez ca in actele casei figuram amandoi ca proprietari. Sunt un pic speriata pentru ca stiu pe cineva care in urma partajului a obtinut 80% din valoarea imobilului, el dovedind cu chitante si facturi ca a contribuit cu o suma mai mare la constructia casei. As putea pati si eu acelasi lucru? Eu sper sa obtin 50% in urma partajului.
PS motivele divortului sunt neintelegerile dar in niciun caz infidelitatea.
Va multumesc pentru un eventual raspuns!
in partaj nu se ia in seama motivul divortului, ba se poate face si in timpul casatoriei, motivat adevarat dar se poate.
da se tine cont la partaj de veniturile fiecaruia dintre soti si de contributia la achizitionarea bunurilor comune, doar legea prezuma ca sunt 1/2 la 1/2 se poate dovedi si altfel, cu martori, cu inscrisuri, etc.
La determinarea cotei de contributie a sotilor , in momentul achizitionarii unui bun, trebuie sa se tina cont de aportul efectiv al fiecaruia dintre soti la data cumpararii bunului supus partajului.....practica judecatoreasca este urmatoarea: contributia sotiiilor este egala....aceasta este insa o prezumtie relativa...care poate fi rasturnata prin administrarea de probe ( acte...martori )
Potrivit art 673 5 Cod proc civ., cand nu exista un acord privind partajul unui bun comun, instanta in urma probelor administrate in cauza, va fi obligata sa stabileasca cota parte ce revine fiecaruia dinte soti, situatie care se impune si in cazul tau....
prezumtia e in codul familiei.Art. 30 Bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei, de oricare dintre soþi, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale soþilor. Orice convenþie contrarã este nulã. Calitatea de bun comun nu trebuie sã fie doveditã.
nespunand legea cat si fiind 2 parti se prezuma logic 1/2 dar asa cum spune si colegul ramane de dovedit contrariul.....
Divort
victor1906
Buna ziua ,dac se poate sa pun o intrebare in locul unui prieten de-al meu in legatura cu divortul : Este casatorit de 20 de ani ,are copii minori si unul ... (vezi toată discuția)
Divort
ContSters86398
bun ziua
as dori daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns
impreuna cu sotul meu am construit o casa pe terenul socrului-pe numele acestuita
Daca ar fi sa ... (vezi toată discuția)