la ora actuala aveti un drept de creanta asupra imobilului. ulterior, daca proprietarul, in speta socrul, va doneaza imobilul, aveti o cota parte de 50% din acesta, restul revenindu-i sotului. daca in urma decesului socrului dv. se deschide succesiunea si sotul dv. este unic mostenitor, acesta va deveni proprietarul imobilului, dv. revenindu-va un drept de creanta pe care trebuie sa-l dovediti prin acte.
buna ziua!
divortul-actiunea de d esfcaerea casatoriei e una;
-partajul bunurilor comune e altceva.
ART. 30 din codul familiei prevede:
Bunurile dobîndite în timpul căsătoriei, de oricare dintre soţi, sînt, de la data dobîndirii lor, bunuri comune ale soţilor.
Orice convenţie contrară este nulă.
Calitatea de bun comun nu trebuie să fie dovedită.
ART. 36
La desfacerea căsătoriei, bunurile comune se împart între soţi, potrivit învoielii acestora. Dacă soţii nu se învoiesc asupra împărţirii bunurilor comune, va hotărî instanţa judecătorească.
daca nu cadeti de acord asupra contributiei pe care ati avut-o instanta va stabilia contributia fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune.
Casa reprezinta bun comun , si va face parte din masa bunurilor partajabile.
(considerentele retinute in vederea impartelii vor fi sumele de bani cu care s-a edificat respectiva constructie , imbunatatirile aduse bunului imobil , profesia sotilor , munca in gospodarie, etc).
Asupra terenului ambii exercitati doar un drept de superficie , care confera atributele de posesie , folosinta, si chiar dispozitie materiala , desprinse din continutul dreptului de proprietate.
;)
Daca actele casei sunt toate pe numele socrului va trebui mai intai sa cereti o constatatare a proprietatii dumneavoastra si a sotului asupra casei, abia apoi sa puneti problema partajarii.
In situatia dumneavoastra, avand in vedere cele expuse, divortul nu e o modalitate utila pentru a obtine beneficii. Daca intrebati ce veti obtine? Raspuns mai nimic daca nu veti dovedi contributia efectiva la dobandirea bunurilor comune.
Casa fiind construita pe terenul socrului, proprietatea apartine acestuia. Construcatia edificata poate fi evaluata doar, iar in functie de contributia fiecaruia se poate stabili printr-o actiune in partaj ce va reveni fiecaruia dintre soti.
Ideea unui divort, dupa 18 ani de casnicie ar trebui sa aiba la baza motive destul de intemeiate.
Inainte sa promovati o asemenea actiune va sfatuiec sa va ganditi si la aspectul social, sentimental si nu numai la partea materiala.