avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie

buna ziua ,
inante de casatorie sotul meu a dobandit un teren prin donatie. acum noi ne-am casatorit si vrem sa construim o casa pe cel teren. as vrea sa stiu daca eu am vreun drept la acea casa in cazul in care am divorta?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 17:04, 16 Noiembrie 2009
Terenul dobandit de sotul dvs inainte de casatorie este bun propriu al sotului. In schimb imobilul edificat in timpul casatoriei este bun comun.
Cota dvs prezumata de contributie la dobandirea imobilului este de 50%.
Pentru a se putea schimba acest procentaj, in defavoarea dvs, ar trebui ca persoana interesata (sotul) sa faca dovada intr-un eventual partaj de bunuri ca a avut o contributi mai mare decat a dvs la edificarea imobilului.
terenul reprezinta un bun propriu al sotului dvs .
constructia insa devine proprietate comuna a sotilor, iar sotul neproprietar al terenului dobandeste asupra acestuia un drept de superficie, pentru partea aferenta constructiei. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizaþie de construire în timpul cãsãtoriei pe un teren proprietatea unui soþ comuna comuna Am obţinut un teren(5 ari) într-un sat prin contract de vânzare-cumpărare de la concubinul meu şi ne-am ridicat o casă în proporţie de aprox. 75% din ... (vezi toată discuția)
Bunuri partaj wannabeME wannabeME Sotul meu a achizitionat, impreuna cu parintii lui, un teren inainte de casatorie. Dupa casatorie, partea parinitilor din teren a trecut in proprietatea ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa ioannna ioannna Buna ziua , va rog sa ma ajutati inurmatoarea problema : pe terenul dobandit de sotul meu inainte de casatorie , am construit o casa impreuna cu acesta iar ... (vezi toată discuția)