avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... autorizaþie de construire în timpul cãsãtoriei pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

autorizaþie de construire în timpul cãsãtoriei pe un teren proprietatea unui soþ

Am obţinut un teren(5 ari) într-un sat prin contract de vânzare-cumpărare de la concubinul meu şi ne-am ridicat o casă în proporţie de aprox. 75% din banii mei, fără autorizaţie de construire (în documentaţia cadastrală casa figurând ca o anexă). Dacă ne vom căsători şi se face autorizaţia de construire ulterior căsătoriei,pe numele meu bineînţeles ca proprietară a terenului, cui revine dreptul de proprietate asupra casei la un eventual deces al unuia din soţi?

Cel mai recent răspuns: fanes , utilizator 13:24, 21 August 2011
Daca din acte va rezulta ridicarea constructiei in timpul casatoriei, atunci va fi prezumata ca fiind bun comun.
Daca va rezulta ca a fost construita inainte de casatorie, atunci va fi prezumata ca apartine proprietarului terenului, adica dvs.
In ambele situatii, prin hotarare judecatoreasca sau prin acordul celor implicati, concretizat in act scris, cele doua prezumtii vor putea fi rasturnate si stabilita o situatie diferita.
in cazul in care concubinii se inteleg ca o constructie ridicata prin contributia ambilor sa devina comuna, atunci constructia va dobandi caracter de bun comun, in sensul dreptului familiei, la incheierea casatoriei.Sotul neproprietar al terenului va capata si un drept de superficie asupra terenului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizaþie de construire comuna comuna Am obţinut un teren(5 ari) într-un sat prin contract de vânzare-cumpărare de la concubinul meu şi ne-am ridicat o casă în proporţie de aprox. 75% din ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna sau nu ralucaiulia ralucaiulia Sotul meu a cumparat cu 2 ani inaintea casatoriei un teren, iar cu 2-3 luni inaintea casatoriei noastre a scos autorizatia de construire. Casa insa a fost ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune: casă construită în timpul căsătoriei, pe teren bun propriu al soțului meu. ce drepturi am asupra acestui imobil? Brigitta1986 Brigitta1986 In anul 2014 sotul meu si-a achizitionat un teren de constructie. Tot in acest an a scos o autorizatie de constructie casa si am inceput sa construim. In anul ... (vezi toată discuția)