Am nevoie de informatii ptr o adoptie copil 10-12 ani
Eu locuiesc in Italia de 20 de ani , am 50 de ani , am adoptat 13 ani in urma un copil cu adoptie internationala
A-si dori sa adopt doar eu 8am cetatenie dubla),cu acordul sotului, un alt copil
Acum Romania face parte din comunitate , oricum eu ma gandeam la adoptie nationala
In Romania , la Ploiesti am casa si in tara am pamanturi si bunuri de la parinti si rude
Copilul am dori evident sa stea cu noi in familie
Este posibil?
va rog mult sa ma ajutati
Evident astep orice control doriti in Romania sau Italia din partea asisitentilor sociali
Va multumesc
dana tomescu
e'mail: amarena0000@yahoo.it
Dvs. aveti domiciliul in Romania?
In caz contrar adoptia este considerata de lege ca fiind o adoptie internationala.
Art. 3
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
c) adoptie interna � adoptia in care atat adoptatorul sau familia adoptatoare, cat si adoptatul au domiciliul in Romania;
Art. 45
Adoptia internationala a copilului care are domiciliul in Romania poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este ruda pana la gradul al III-lea inclusiv cu copilul pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne.
In procedura adoptiei, determinarea acesteia ca fiind interna sau internationala, conform prevederilor Legii 272/2004 cu privire la adoptie, este data de domiciliul adoptatorului. (nu cetatenia si nici resedinta!)
Conform prevederilor legale in vigoare procedura adoptiei internationale este posibila in acest moment numai in situatiile exceptionale in care copilul adoptat este nepotul (copilul fiului /ficei adoptatorului).
In privinta adoptiei interne, aceasta necesita, asa cum aratam, domiciliul in Romania al adoptatorului. Procedura cuprinde o faza administrativa si una judiciara. In faza administrativa se indreapta o cerere catre D.G.A.S.P.C.de la domiciliul minorului. Aceasta face atat evaluarea adoptatorului incheiata cu eliberarea unui atestat, cat si planul individualizat de adoptie. Ulterior acestai faze, la cererea adoptatorilor sau a Directiei mentionate se ere deschiderea procedurii adoptiei. Daca aceasta este incuviintata, se incradinteaza copilul pt. o perioada de proba adoptatorului. Este absolut necesar acordul parintilor naturali, care se da in fata instantei de judecata. Acest acord nu este necesar numai daca parintii nu sunt cunoscuti, sunt decazuti din drepturile parinttesti ori pusi sub interdictie, sau nu pot fi gasiti. Dupa deschiderea procedurii, se si trecerea perioadei de proba se incuviinteaza adoptia.
Aceasta ar fi, pe scurt, procedura conform L.272/2004.
Va sfatuiesc insa, sa apelati la asistenta juridica specializata.
Succes!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Adoptia
BABYDOLL
Intrebarea mea este :
apatridul cu statut de refugiat in Romania caruia i s-a eliberat un permis de sedere temporara, poate adopta un copil minor de cetatenie ... (vezi toată discuția)