Recent am obtinut dreptul de sedere legala si de munca in SUA.
Dispun de toate conditiile materiale si doresc sa adopt un nepotel, in persoana copilului fratelui meu. Fratele meu impreuna cu sotia sa au patru copii si datorita faptului ca au o situatia materiala precara ne-am inteles sa ii ajut eu in sensul de a lua in adoptie pe unul dintre copii.
Intrebari:
1. Legea permite o astfel de adoptie ? Care ar fi legislatia aplicabila dat fiind faptul ca eu nu mai am domiciliul in Romania dar mi-am pastrat cetatenia romana?
2. Care ar fi algoritmul unei astfel de adoptii?
Art. 45
Adoptia internationala a copilului care are domiciliul in Romania poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este ruda pana la gradul al III-lea inclusiv cu copilul pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne.
Art. 46
(1) Cererea de incuviintare a adoptiei se transmite instantei judecatoresti de catre Oficiu.
(2) Instanta judecatoreasca se va pronunta, in conditiile prezentei legi, numai dupa analizarea raportului directiei referitor la existenta altor solicitari similare din partea rudelor copilului pana la gradul IV, cu domiciliul in Romania
~ final discuție ~