Buna ziua!
Ma adresez d-voastra cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat sau chiar cu un formular privind initierea negocierii contactului colectiv de munca la nivel de unitate.
Multumesc, mult!
Multumesc, insa nu pot ajuge asa repede la sediul lor, ma puteti ajuta cumva d-voastra cu un formular sau macar sa-mi spuneti, in mare, cam cum ar trebui sa sune formularea respectiva?
Nu exista un formular anume totul tine de o formulare din care sa reiasa clar ca doriti
inceperea negocierilor colective(vezi legea nr.130/1996 republicata-legea contractelor colective de munca)
Pentru a putea demara negocierea contractului colectiv de munca angajatorul are obligatia de a instiinta reprezentantii angajatilor – sindicatele sau reprezentanti alesi nominal de catre salariati – despre inceperea procedurii.
In cazul in care angajatii nu si-au format un sindicat reprezentativ si nu s-au organizat pentru a-si delega un reprezentant, angajatorul poate trimite tuturor angajatilor invitatia de negociere, printr-un document scris transmis prin email si afisat la avizier la sediul societatii si la punctele de lucru ale acesteia.
Iniţiativa negocierii aparţine patronului. Dacă nu, negocierea are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor. Patronul are obligaţia să convoace părţile la 15 zile de la data formulării cererii.
La prima întrunire se stabilesc:
- informaţiile pe care patronul le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali sau ai salariaţilor şi data la care urmează a îndeplini această obligaţie; în acest fel se asigură premisele pentru o analiză comparată a situaţiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor şi meseriilor, a nivelului salariului, a duratei timpului de lucru şi a organizării programului de lucru;
- locul şi calendarul reuniunilor.
Deşi legea nu specifică numărul persoanelor care participă la negociere atât din partea patronului cât şi din partea sindicatului se stabileşte de către părţi, de comun acord.
La negocierea clauzelor şi la încheierea contractului colectiv de muncă părţile sunt egale şi libere, contractele încheiate constituind legea părţilor.
Pot fi incluse următoarele categorii de clauze:
·clauze care privesc dreptul personal despre care actele normative din domeniul legislaţiei muncii prevăd că aceste drepturi se stabilesc prin negocieri colective;
· clauze privind acordarea unor drepturi de personal în cuantumuri superioare celor prevăzute de lege;
· clauze în legătură cu unele drepturi de personal referitor la care actele normative în domeniul legislaţiei muncii nu conţin nici un fel de reglementări;
Nu este lipsit de importanta sa stiti ca, la negocierea clauzelor contractului colectiv de munca trebuie sa se plece de la minimul sub care nu se poate negocia.
Ca sa fiu mai bine inteles --clauzele minime ale contractului colectiv pe care-l negociati nu trebuie sa contina drepturi sub clauzele contractelor de nivel superior.
Acestea chiar si negociate si semnate de parti sunt lovite de nulitate.
Cu alte cuvinte trebuie sa va raportati asfel in privinta drepturilor minime: ccm pe unitate > ccm la nivel de grup de angajatori > ccm pe ramura > ccm unic la nivel national >Codul muncii