cvv1974 a scris:
am facut invitatia catre seful de centru sa stabilim un calendar pt. negocieri...si nu am primit nici un raspuns....cumas putea sa fortez putin nota si sa o determin sa accepte?daca totusi nu vrea?exista sanctiuni in acest sens?
LEGE Nr. 130 din 16 octombrie 1996 *** Republicată
privind contractul colectiv de muncă
ART. 3
(1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului în care unitatea are mai putin de 21 de salariati.
(2) Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
a) după cel putin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmată de încheierea
contractului colectiv de muncă, sau de la data intrării în vigoare a contractului colectiv de muncă, după caz;
b) cu cel putin 30 de zile anterior expirării contractelor colective de muncă încheiate pe un an.
(3) Durata negocierii colective nu poate depăsi 60 de zile.
(4) Negocierea colectivă va avea ca obiect, cel putin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de muncă.
(5) Initiativa negocierii apartine patronului.
(6) În cazul în care patronul nu angajează negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, după caz, în termen de 15 zile de la formularea cererii.
ART. 4
(1) În termen de 15 zile de la data formulării cererii de către organizatia sindicală sau de către reprezentantii salariatilor, patronul trebuie să convoace părtile în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.
(2) La prima reuniune a părtilor se precizează:
a) informatiile pe care patronul le va pune la dispozitie delegatilor sindicali sau ai
salariatilor si data la care urmează a îndeplini această obligatie; informatiile trebuie să permită o analiză comparată a situatiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor si meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru si a organizării programului de lucru;
b) locul si calendarul reuniunilor.
ART. 5
Neîndeplinirea de către patron a obligatiilor prevăzute la art. 3 alin. (5) si la art. 4 alin. (1) constituie contraventie si se sanctionează cu amendă cuprinsă între 300 lei si 600 lei.#-o=D>
ART. 6
Constatarea si sanctionarea contraventiei prevăzute la art. 5 se fac potrivit procedurii
prevăzute de Legea inspectiei muncii , de către personalul din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, din directiile generale de muncă si protectie socială judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, împuternicit prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale.