avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... daune in materie comerciala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

daune in materie comerciala

Am urmatoarea speta: contract comercial, de inchiriere aparat purificare apa, in care furnizor este pers.jur, iar beneficiar-pers.fiz. Se reziliaza pt neplata, beneficiarul refuza restituirea bunului. Contractul prevede posibilitatea perceperii unei sume de bani de la data rezilierii pana la predarea efectiva a bunului si suportarea contravalorii bunului daca in 30 zile de la incetarea ctr in orice mod beneficiarul nu a returnat bunul.
Pe langa aceste despagubiri, mai pot cere si beneficiul nerealizat, constand in lipsa castigului pe care l-as fi putut obtine prin plasarea bunului la alt client in tot acest timp cat beneficiarul a refuzat sa il predea?
Care este temeiul de drept al cererii de chemare in judecata?Exista si alte despagubiri pe care i le-as putea cere? (oricat de multe)
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: brendissima , utilizator 14:54, 23 Iulie 2010
sigur ca da, daune interese cominatorii art 580 indice 3 C.p.c.
baza este isusi contractul comercial, vezi daca ai prevazut ca poate datora si beneficiul nerealizat si atentie la punerea in intarziere....de acolo vei putea calcula daunele....
debitorul avea oblig in 24 ore de la incetarera ctr sa restituie bunul.deci nu e pus de drept in intarziere?
contractul nu prevede si posib despagubirii sub aspectul beneficiul nerealizat.trebuie in mod expres prevazut asa ceva in contract?
multumesc pt raspunsuri
brendissima a scris:

debitorul avea oblig in 24 ore de la incetarera ctr sa restituie bunul.deci nu e pus de drept in intarziere?


Este, asa cum ai spus, un contract comercial. Nu este nevoie sa-l pui in intarziere.
Art.56 din Codul commercial spune: ‘’ daca un act este comercial numai pentru una din parti, toti contractantii sunt supusi, cit priveste acel act, legii comerciale, afara de dispozitiile privitoare la persoana comerciantilor si de cazurile in care legea ar dispune altfel ‘’.


brendissima a scris:

contractul nu prevede si posib despagubirii sub aspectul beneficiul nerealizat.trebuie in mod expres prevazut asa ceva in contract?


Nu.
Art. 1084 C.civ spune clar : "daunele-interse ce sunt debite creditorului cuprind in genere pierderea ce a suferit si beneficiul de care a fost lipsit". Adica damnum emergens (pierderea efectiv suferita) si lucrum cessans (beneficiul nerealizat).

asa ma gandeam si eu, timi, voiam sa fiu sigura.multumesc mult tuturor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repararea integrala a prejudiciului-dobanda la dobanda rrocambole rrocambole Conform deciziei in interesul legii nr. 2/17.02.2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in conditiile art. 1084 C. civ., despagubirile civile trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Restituire plata chirie chrissrea chrissrea Avem urmatoarea speta: O societate comerciala a inchiriat acum 2 ani un teren cu cladiri de la o societate aflat in faliment. Anul acesta a aflat ca ... (vezi toată discuția)
Daune-interese bun distrus eugen82 eugen82 Intr-un proces ca urmare a distrugerii cu ani in urma a unui bun care nu mai poate fi \\"reparat in natura\\", contravaloarea se stabileste la data distrugerii ... (vezi toată discuția)