Am incheiat un contract civil cu o persoana si i-am virat un impozit de 16 %. Dar am auzit de la alte persoane ca ar fi trebuit sa virez doar 10 %... Cum trebuie impozitata conventia civila ?
Veniturile obtinute de o persoana fizica ca urmare a activitatii desfasurate in baza unei conventii civile reprezinta venituri din activitati independente in acceptiunea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform prevederilor art.52 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii veniturilor obtinute de contribuabili din activitatea desfasurata in baza unor conventii civile au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit retinut la sursa, reprezentand plati anticipate.
Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de impunere de 10% la venitul brut si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, conform prevederilor art. 93, din legea mai sus mentionata.
Prin O.U.G 23/2003 (publicata in M.O. nr.259 din 14 aprilie 2003) art.2 din Legea nr.130/1999 au fost abrogate, deci posibilitatea prestarii muncii in conditiile contractului de prestari servicii a disparut.
La nivelul de intelegere a legislatiei care rezulta din intrebarea Dvs. judicios ar fi sa va angajati un contabil atestat.
Conventie civila
Vioreld
salutare. firma la care muncesc vrea sa angajeze o persoana fizica pe baza de conventie civila. as vrea sa stiu si eu unde se inregistreaza aceasta (banuiesc ... (vezi toată discuția)