avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general conventie civila
Discuție deschisă în Contabilitate în general

conventie civila

Am incheiat un contract civil cu o persoana si i-am virat un impozit de 16 %. Dar am auzit de la alte persoane ca ar fi trebuit sa virez doar 10 %... Cum trebuie impozitata conventia civila ?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 23:47, 22 Iulie 2010
Veniturile obtinute de o persoana fizica ca urmare a activitatii desfasurate in baza unei conventii civile reprezinta venituri din activitati independente in acceptiunea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform prevederilor art.52 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii veniturilor obtinute de contribuabili din activitatea desfasurata in baza unor conventii civile au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit retinut la sursa, reprezentand plati anticipate.

Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de impunere de 10% la venitul brut si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, conform prevederilor art. 93, din legea mai sus mentionata.

Prin O.U.G 23/2003 (publicata in M.O. nr.259 din 14 aprilie 2003) art.2 din Legea nr.130/1999 au fost abrogate, deci posibilitatea prestarii muncii in conditiile contractului de prestari servicii a disparut.

La nivelul de intelegere a legislatiei care rezulta din intrebarea Dvs. judicios ar fi sa va angajati un contabil atestat.
Ultima modificare: Vineri, 23 Iulie 2010
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile moraruc moraruc Buna ziua, Mai sunt valabile conventiile civile de prestari servicii?daca da,in ce conditii?? (vezi toată discuția)
Conventie civila Vioreld Vioreld salutare. firma la care muncesc vrea sa angajeze o persoana fizica pe baza de conventie civila. as vrea sa stiu si eu unde se inregistreaza aceasta (banuiesc ... (vezi toată discuția)
Contract/conventii civile loremakkai loremakkai La veniturile realizate prin contracte/conventii civile se datoreaza contributie la sanatate? Daca da ,atunic cine datoreaza aceasta contributie: angajtorul ... (vezi toată discuția)