avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventie civila

salutare. firma la care muncesc vrea sa angajeze o persoana fizica pe baza de conventie civila. as vrea sa stiu si eu unde se inregistreaza aceasta (banuiesc ca nu la ITM) si ce taxe, impozite se platesc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
Vioreld, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vioreld , utilizator 12:29, 10 Februarie 2009
Veniturile obtinute de o persoana fizica ca urmare a activitatii desfasurate in baza unei conventii civile reprezinta venituri din activitati independente in acceptiunea Codulului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, pentru care platile anticipate se fac prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri, au obligatia, in vederea inregistrarii, sa depuna la organul fiscal competent declaratia de inregistrare fiscala. Aceasta se depune in termen de 30 de zile de la data data inceperii activitatii sau data obtinerii primului venit, conform art.72 alin 6) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, acesti contribuabili au obligaţia de a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului conform prevederilor art.83 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.
Vioreld a scris:

salutare. firma la care muncesc vrea sa angajeze o persoana fizica pe baza de conventie civila. as vrea sa stiu si eu unde se inregistreaza aceasta (banuiesc ca nu la ITM) si ce taxe, impozite se platesc.


Conventiile civile nu se inregistreaza la ITM.
Referitor la impozitul pe venit, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.“
Atentie insa, pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris „in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
conventia civila se incheie doar cu o persoana fizica autorizata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile geo123 geo123 buna ziua noi organizam cursuri autorizate iar pentru furnizorul de servicii intocmim conventii civile pentru care retineam numai impozit 16%. conventiile ... (vezi toată discuția)
Conventii civile moraruc moraruc Buna ziua, Mai sunt valabile conventiile civile de prestari servicii?daca da,in ce conditii?? (vezi toată discuția)
Despre declaratia 205 ContSters138151 ContSters138151 O firma cu obiect de activitate \"comert cu amanuntul\"care a desfasurat activitate doar 3 luni in anul 2009 dupa care si-a incetat activitatea a primit o ... (vezi toată discuția)