avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii conventii civile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

conventii civile

buna ziua
noi organizam cursuri autorizate iar pentru furnizorul de servicii intocmim conventii civile pentru care retineam numai impozit 16%.
conventiile sunt pentru perioade scurte, cateva sapt.pentru lectori si ore pentru examinatori, ce se intampla de la 1 iulie 2010?#-o
in decl.205 le incadram la alte venituri art.78(1) lit.e CF
Cel mai recent răspuns: mihaelahory , utilizator 13:05, 13 August 2010
Incepand cu 01 ianuarie 2010, art.78, alin.(1) litera e) a fost modificat .
Veche forma valabila pana la 01.01.2010era:
e)venituri primite de persoanele fizice din activităţi desfăşurate pe baza contractelor/convenţiilor civile, încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele care sunt impozitate conform cap. II şi conform opţiunii exercitate de către contribuabil. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărei/fiecărui convenţii/contract civil şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestei/acestui convenţii/contract.

Forma actuala, in vigoare de la 01.01.2010:
e)venituri primite de persoanele fizice din activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a)-e), în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.
(la data 01-Jan-2010 Art. 78, alin. (1), litera E. din titlul III, capitolul IX modificat de Art. I, punctul 66. din Ordonanta urgenta 109/2009 )

PRIN URMARE:
Incepand cu 01 iulie 2010, conventiile civile dintre o persoana fizica oarecare ( = persoana neautorizata sa desfasoare activitati independente (= comerciale sau profesii liberale) si o PERSOANA JURIDICA sunt considerate ca si relatii de dependenta, adica veniturile din aceste conventii civile se recalifica ca si venituri de natura salariala.(Acesta este un punct de vedere , cel putin, al ITM Cluj si Bucuresti)

Concluzie:
Avand in vedere ca art.78, alin.(1) , lit.e) din CF a fost modificat de la 01.01.2010, conventia civila dintre dvs. si furnizorul de servicii genereaza venituri de natura salariala in situatia in care acest "furnizor" al dvs. nu este autorizat in sensul OUG 44/2008 adica ca si PFA,II sau AF. Acesta este punctul meu de vedere interpretand prevederile CF.

Referitor la DECLARATIA 205, la Instructiuni de completare, LIT. A, pct.6, se prevede:
Venituri din activitati independente desfasurate in baza unei conventii/ contract civil incheiat in conditiile Codului civil.
multumesc mult
O confirmare a punctului meu de vedere, referitor la problema conventiilor civile, am gasit-o pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. O redau mai jos:

INTREBARE:
Care sunt obligatiile fiscale referitoare la impozitul pe venit in cazul conventiilor civile incheiate intre o persoana juridica si o persoana fizica?

RASPUNS:
Veniturile obtinute de o persoana fizica ca urmare a activitatii desfasurate in baza unei conventii civile reprezinta venituri din activitati independente in acceptiunea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
A. Cu privire la platitorii de venituri din activitati independente desfasurate in baza unor conventii civile.
Conform prevederilor art.52 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii veniturilor obtinute de contribuabili din activitatea desfasurata in baza unor conventii civile au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit retinut la sursa, reprezentand plati anticipate. Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de impunere de 10% la venitul brut si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, conform prevederilor art. 93, din legea mai sus mentionata.
B. Cu privire la beneficiarii de venituri din activitati independente desfasurate in baza unor conventii civile.
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, pentru care platile anticipate se fac prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri, au obligatia, in vederea inregistrarii, sa depuna la organul fiscal competent declaratia de inregistrare fiscala. Aceasta se depune in termen de 30 de zile de la data data inceperii activitatii sau data obtinerii primului venit, conform art.72 alin 6) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, acesti contribuabili au obligaţia de a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului conform prevederilor art.83 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.

BAZA LEGALA:
Legea nr 571 / 2003 articolul 52, , 83, 93

Speta publicata la data 14.11.2008
Referitor la: Codul fiscal

Domeniu:
3 Impozitul pe venit

Subdomeniu:
02 Venituri din activitati independente

Scurta descriere:
Impozit conventie pers. juridica - pers. fizica

link:
[ link extern ] >

BUNA ZIUA, am urmarit subiectul dar nu am inteles, sunt neconcordante in ce ati afirmat, in sensul ca de la 1 iulie nu mai sunt valabile conventiile civile, doar daca esti pfa/ii.af ? eu sunt persoana fizica, neautorizata, si lucrez cu conventie civila pe termen scurt la o institutie publica in cadrul unui proiect cu fonduri UE, si sunt platit din fonduri europene,si pana acum am platit doar 16% impozit.ce voi plati deavcuma?
va multumesc
Punctul de vedere opozabil - oficial - privind INTERPRETAREA LEGALA a faptului ca dvs. lucrati cu conventie civila pe un proiect finantat din fonduri UE ca si persoana fizica "neautorizata" , ar trebui sa-l solicitati de la AUDITORUL FINANCIAR al Proiectului, deoarece acesta (auditorul financiar) va trebui sa constate care sunt costurile eligibile si legalitatea constituirii acestor costuri.

MENTIONEZ ca:
Discutiile de pe acest FORUM nu constituie consultanta juridica, acestea reprezinta niste puncte de vedere care nu pot fi opozabile ( = nu le puteti invoca fata de terti indiferent cine ar fi acestia).
Eu inteleg acest FORUM ca pe o "AGORA" in care ne exprimam , cu pertinenta de care suntem capabili, punctele de vedere incercand sa schimbam , informatii, cunostinte, impresii, etc.

SI TOTUSI, PUNCTUL MEU DE VEDERE REFERITOR LA CONVENTIILE CIVILE ESTE URMATORUL:
Veniturile din Conventiile civile sunt acceptate din punct de vedere fiscal ca venituri din activitati independente numai daca cel care este PRESTATORUL desfasoara o activitate independenta adica o activitate autorizata ca PFA,II, IF sau profesie liberala. Altfel , o conventie civila desfasurata in afara acestui cadru se considera ca si activitate DEPENDENTA si venitul obtinut ca urmare a PRESTARII se considera venit de natura salariala.

ARGUMENTE:
1. Art. 46 din CF, care prevede:
Veniturile din activitati independente cuprind:
- veniturile comerciale;
- veniturile din profesii libere si
- veniturile din drepturile de proprietate intelectuala.
NOTA:
- veniturile comerciale sunt veniturile din fapte de comert, ale contribuabililor , din prestari de servicii precum si din practicarea oricaror meserii;
- in consecinta, eu cred ca nu poti face fapte de comert, etc. fara sa fii autorizat ca PFA...

2. Art. 52: Retinerea la sursa a impozitului reprezentând plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente.
....................................................
d) venituri desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil.
...................................................................................

3. Art.78 ( prezentat in interventia de mai sus)

4. Puncte de vedere ale reprezentantilor ITM (informale) care considera veniturile din conventiile civile desfasurate de persoane fizice " neautorizate " ca si venituri de natura salariala;

5. Puncte de vedere ale reprezentantilor ANAF (informale) ;

6. Punct de vedere de pe site-ul anaf ( prezentat de mine mai sus)

7. CEL MAI IMPORTANT ARGUMENT sunt Normele la OUG 58/2010, referitor la art.III, deoarece constatam urmatoarele:

La venituri de natura profesionala sunt incluse:
- veniturile din activitati independente;
- veniturile din profesii liberale.

PRECIZANDU-se foarte clar ca :
"Sunt considerate venituri din activitati independente veniturile din drepturi de autor si drepturile conexe defionite potrivit prevederilor Legii nr.8/1996 cu modificarile si completarile ulterioare." (pct.24 indice 1- NORME)

si ca:
"Sunt venituri din profesii libere si veniturile din activitati desfasurate in mod independent, in conditiile legii, ca profesii regl;ementate, inclusiv in cazul in care actgivitatea este desfasurata pe baza de contract, pentru societati comerciale sau alte entitati reglementate portivit legii sa desfasoare activitati care genereaza venituri din profesii libere." (pct.23 indice 3- NORME),

dar nu se spune absolut nimic despre CONVENTIILE CIVILE ! in CF si Normele acestuia, vechi sau noi. Singura precizare , in vigoare, privind conventiile civile este la art.52 care se refera la activitatile independente, art.52 care tine de CAPITOLUL II - Venituri din activitati independente (articol citat si de mine mai sus!)

Daca interpretarea mea este corecta/gresita astept confirmari/infirmari !

Cu multumiri !

Alte discuții în legătură

Conventii civile siberd siberd Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)
Contracte de mandat, conventiile civile adriana.karageorge adriana.karageorge sunt activitati dependente sau independente conform Codului Fiscal??? multumesc. (vezi toată discuția)
Pfa-dependent bionut bionut In augut 2010, mi-am deschis un PFA cu norma de venit, pentru a lucra la o companie. Am platit impozitul pe semestrul III si contributia la sanatate pana la ... (vezi toată discuția)