Coroborand prevederile CF, Capitolul II, art.46, art.52 si Capitolul IX, art.78, alin. (1) lit.e), concluzia mea este urmatoarea:
Pentru a fi considerate venituri din activitati independente, "furnizorii" in cazul contractului de mandat si ai conventi civile trebuie sa fie persoane care desfasoara activitati:
- comerciale ( "autorizare": OUG 44/2008);
- profesii libere (" autorizare" :legi speciale);
- activitati ce produc venituri din drepturi de proprietate intelectuala ( inventii, marci,... drepturi de autor si conexe).
Pentru ca un astfel de contract de mandat (sau conventie civila) sa poata fi considerat ca activitate dependenta sau indpendenta depinde de masura in care indeplineste ( sau nu) cel putin una din conditiile prevazute la ART.7. alin. (1), pct.2.1. din CF asa cum a fost modificat de OUG 58/2010.
Contributiile se platesc conform art.III din OUG 58/2010 veniturile de aceasta natura fiind considerate "venituri de natura profesionala".
NOTA:
Conventia civila , in vechea forma, ( o persoana oarecare face un servicu pentru o firma ) si este platita pe o conventie civila prin retinere a 16% ,impozit final, din punctul de vedere al ITM , dar si al CF este o activitate de natura dependenta, daca acea persoana nu desfasoara o activitate care sa-i aduca venituri de natura profesionala (= daca nu desfasoara a activitate independenta= daca nu este autorizat pe OUG 44/2008...= vez iart.52 si 78 din CF)
Conventii civile
geo123
buna ziua
noi organizam cursuri autorizate iar pentru furnizorul de servicii intocmim conventii civile pentru care retineam numai impozit 16%.
conventiile ... (vezi toată discuția)