avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

dauna totala

am o dacie 1995 care a suferit o dauna totala iar asiguratorul respectiv uniqa ma despagubeste cu fabuloasa suma de 400euro, masina intradevar nu are o valoare prea mare dar cu bani de pe asigurare nu pot cumpara decat o bicicleta iar pe mine ma intereseaza doar sa i-mi repare masina pt a o utiliza nu a ma plimba cu bicicleta este posibil sa rezolv aceasta problema in favoarea mea?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:15, 2 August 2010
Conform normelor CSA si Legii RCA asiguratorul nu va poate despagubi decat c/v auto la data accidentului iar daca valoarea reparatiei este mai mare decat suma pe care v-o ofera asiguratorul puneti dv diferenta si va reparati masina. Nici de la vinovat nu puteti obtine mai mult pt. ca el este acoperit de polita RCA si de efectul legii. Imi pare rau pt. dv.!
Eu am alta parere decat colegul de mai sus. Intr-adevar in ceea ce priveste societatea de asigurare ei va pot despagubi cu o anumita suma in functie de normele CSA. Insa, in cazul in care reparatia e mai mare decat contravaloarea despagubirii va puteti indrepta impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului in baza raspunderii civile delictuale, pentru diferenta dintre suma pe care o plateste asiguratorul si valoarea totala a reparatiei.
ATENTIE: cand va prezentati la societatea de asigurare nu semnati niciun document fara sa il cititi. Exista o practica a tuturor societatilor de asigurare prin care acestea va pun sa semnati un inscris cu formula "declar ca nu mai am alte pretentii fata de societatea de asigurare si de asigurat". In cazul in care semnati un asemenea document nu va veti mai putea recupera diferenta de care am facut vorbire anterior.
SOLUTIA: o actiune in instanta impotriva societatii de asigurare si a persoanei vinovate de producerea accidentului prin care sa fie obligati ambii parati la plata valorii totale a reparatiilor! (insa aceasta presupune sa platiti dvs. reparatia si abia ulterior va veti recupera banii).
cuantumul despagubirii ce o poate plati asiguratorul este egal cu 75% din valoarea autoturismului la data accidentului. La un autoturism cu vechime de 15 ani valoarea acestuia la data accidentului este de 15% din valoarea sa de nou. prin urmare, valoarea despagubirii nu poate depasi 11,25% din valoarea de nou
in ceea ce priveste actionarea in instanta pentru recuperarea diferentei nu cred ca are sanse de izbanda. Prin reparatie piesele uzate 85% sunt inlocuite cu unele noi, ceea ce determina o imbunatatire a starii a autoturismului. Persoana vinovata de producerea accidentului nu este obligata sa va faca aceasta imbunatatire a starii tehnice a autoturismului.
INASEL ALIN a scris:

Eu am alta parere decat colegul de mai sus. Intr-adevar in ceea ce priveste societatea de asigurare ei va pot despagubi cu o anumita suma in functie de normele CSA. Insa, in cazul in care reparatia e mai mare decat contravaloarea despagubirii va puteti indrepta impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului in baza raspunderii civile delictuale, SOLUTIA: o actiune in instanta impotriva societatii de asigurare si a persoanei vinovate de producerea accidentului prin care sa fie obligati ambii parati la plata valorii totale a reparatiilor! (insa aceasta presupune sa platiti dvs. reparatia si abia ulterior va veti recupera banii).

:offtopic: ...prin natura interventiei, desi cred ca este mult prea ontopic!
Avand in vedere existenta perpetua a doua pareri diametral opuse privind spetele de aceasta natura, cred ca ar fi absolut in folosul tuturor daca veti contribui la rubrica deschisa:
www.avocatnet.ro/content/for...
prin publicarea macar a unei hotarari de succes in astfel de caz.
Primiti multumirile anticipat!
Exista din pacate astfel de hotarari prin care asiguratul RCA este obligat sa plateasca diferenta dintre valoarea maxima despagubirii achiata de asigurator in caz de dauna totala si valoarea integrala a reparatiilor.
Nu voi da numarul sentintei pastrata de Tribunal in urma recursului si instanta care a pronuntat-o pentru ca nu as vrea sa fie utilizata ulterior cu titlul de practica de "specialistii in drept".

Din pacate acest lucru este insa posibil si cred ca pentru a evita astfel de "deraieri" ale instantelor de judecata prin "obligarea asiguratului RCA" de a plati peste valoarea maxima a despagubirii achitata de asigurator in caz de dauna totala este necesara stipularea expresa in legislatie a acestui lucru. Asa cum este prevazut in mod expres ca diferenta dintre valoarea maxima a despagubirii pe RCA si cea achitata de asigurarea facultativa (CASCO) ramane pe seama asiguratorului facultativ.

Alte discuții în legătură

Accident auto-asigurare rca cosmincos cosmincos Buna ziua, Am nevoie va rog de ajutorul dvs in urmatoarea problema. Acum 1 luna am avut un accident auto nu foarte grav, la o intersectie o alta masina ... (vezi toată discuția)
Despagubire asigurari bahama400 bahama400 Am si eu cateva probleme de ridicat in ceea ce priveste acordarea despagubirilor pe o polita RCA. Despre ce e vorba... Am fost implicat intr-un accident ... (vezi toată discuția)
Nemultumit valoare dauna totala auto dima alexandru dima alexandru Am fost implicat intr-un accident rutier cu dauna totala pentru masina . Valoare de reparatie service 17.000 lei , masina avand 10 ani valoarea ei depaseste ... (vezi toată discuția)