avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire asigurari
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire asigurari

Am si eu cateva probleme de ridicat in ceea ce priveste acordarea despagubirilor pe o polita RCA.
Despre ce e vorba...
Am fost implicat intr-un accident rutier din care a rezultat avarierea celor doua autovehicule. Nu am fost de vina, am facut constatul amiabil cu cealalta persoana, am primit asigurarea rca si astfel am ajuns la deschiderea dosarului de daune. Problemele au aparut in momentul stabilirii despagubirilor de catre asiguratorul rca, pentru ca acestia imi ofera o suma de 3000 RON pentru repararea masinii, iar service-ul unde am dus masina au realizat un deviz estimativ si corect din punctul meu de vedere in jurul sumei de 6000-7000 RON.
Am inteles ca partea legata de despagubiri este reglementata de ordinul 20/2008, avand in vedere faptul ca polita rca a vinovatului este eliberata inainte de 27 noiembrie 2009.
Intrebarile mele la care am rugamintea sa-mi raspundeti sunt urmatoarele:
1.Valoarea despagubirii pentru reparatii nu trebuie sa depaseasca valoarea masinii la data accidentului sau 75% din valoarea masinii la data accidentului (art.50 alin.1 si 12 m-au bagat de tot in ceata)?
2. Cat este valoarea masinii mele la data accidentului (dacia solenza, an 2003, 75000 km, stare acceptabila) si unde as putea gasi aplicatia pntru calcul?
3. Poate fi incadrata la dauna totala?
4. Daca nu o sa ajung la o intelegere in privinta sumei de reparatii pe cine ar trebui sa dau in judecata asiguratorul rca sau pe cel vinovat de producerea accidentului?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:01, 22 Martie 2010
Nici o firma de asigurari nu poate da mai mult decat valoarea masinii la data daunei. Formula de calcul o gasiti in legea RCA publicata in MONITORUL OFCIAL din noiembrie 2009. Plecand de la asta cred ca intelegeti ca degeaba il dati in judecata pe vinovatul de accident ca nu veti avea castig de cauza. Greseala asiguratorului a constat in faptul ca inainte de a va da acceptul pt reparatie trebuia sa va spuna care este valoarea reala a masinii si ce suma va poate despagubi.
Daca se va stabili ca este dauna totala , atunci este adevarat ca veti primi 75% din valoarea reala a masinii la data daunei.Acum daca masina dv. nu a fost reparata puteti ridica banii oferiti de firma de asigurari si sa va achizionati o alta masina la aceeasi valoare. sau puteti sa o reparati si sa platiti dv. diferenta. Sau mai puteti sa negociati suma despagubirii cu asiguratorul.
1) valoarea despagubirii nu poate depasi valoarea autoturismului la data accidentului din care se scade valoarea ramasa (25% din valoarea autoturismului la data accidentului) - conform Ordinului CSA
2)puteti sa calculati si dvs. valoarea autoturismului la data accidentului. Aveti nevoie de valoarea de nou (din factura) si de ordinul CSA valabil la data accidentului
3)in situatia prezentata se poate incadra la dauna totala
4) pe asigurator il puteti da in judecata daca considerati ca cuantumul despagubirii nu a fost corect stabilit. MARE ATENTIE la verificarea de catre dvs a acestui calcul. Pentru diferenta dintre valoarea daunei si cea a despagubirii acordate va puteti adresa instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Problema cu asigurarea lauricafl lauricafl Vreau sa va dau doua exemple. O masina din 1990, motor 1,9 TDI - RCA anual 600 RON A doua din 2009, motor 1,9 TDI - RCA anual 600 RON. ... (vezi toată discuția)
Dauna totala ContSters161836 ContSters161836 As vrea sa stiu si eu cum sa-mi recuperez dauna provocata de un sofer neatent in trafic. Masina mea mai micuta a fost facuta pilaf in partea din spate iar cei ... (vezi toată discuția)