avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Problema cu asigurarea
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Problema cu asigurarea

Vreau sa va dau doua exemple.
O masina din 1990, motor 1,9 TDI - RCA anual 600 RON
A doua din 2009, motor 1,9 TDI - RCA anual 600 RON.

Amandoua sunt trantite de un TIR care are un RCA anual destul de consistent (sa zicem 2000 RON).

Si masina din 1990 si cea din 2009 obtin deviz de reparatii cu valoare de 2500 Euro, respectiv 3000 Euro. Masina din 2009 primeste cei 3000 de euro ca despagubire pe cand cea din 1990 primeste doar 800 Euro despagubiri.
Motivele: vechimea masinii, nr. de kilometri, valoarea masinii la zi. Ce pot face eu sa primesc mai multi bani? Si daca la dat banii se ia in calcul atatea despre masina avariata, de ce nu se ia in calcul si la plata? Si oricum, cel care ma trosneste face plata (fiind vinovatul), asigurarea lui plateste nu asigurarea mea!!!
Va rog sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 10:44, 18 Iunie 2010
in caz de dauna totala se stabileste o despagubire egala cu valoarea de piata a auto avariat la data accidentului, din care se scade 25% valoarea recuperabila a epavei
aveti 2 posibilitati sa obtineti mai multi bani de la asiguratorul RCA in functie de data daunei:
1. daca dauna este recenta si este aplicabil Ordinul CSA nr.5 din mai 2010, atunci legea va da dreptul de a valorifica epava la o firma specializata in colectarea auto dupa radiere, urmand ca apoi sa mergeti cu factura si chitanta la asigurator care este obligat sa va plateasca diferenta pana la concurenta valorii de piata la data accidentului
2. daca accidentul este anterior lui mai 2010, atunci vati obtine o despagubire mai mare numai in cazul in care dvs. obtati sa va reparati masina, urmand ca apoi sa solicitati despagubirea integrala pe baza documentelor de reparatie (deviz, factura, chitanta sau OP) - dar atentie, valoarea despagubirii nu poate fi mai mare decat valoare de piata a auto la data accidentului

sper ca v-au fost de folos cele de mai - sus
Raspunsul dat de DinuARIS este suficient de complet. Nu o sa primiti niciodata drept despagubire mai mult decat valoarea reala a masinii la data daunei.
Buna ziua!
Mi-au trimis o confirmare de plata. "Calculul valorii de desopagubire a avut loc in vedere ordinul CSA nr. 21/2009. Ideea este urmatoarea. Un Audi 80, din 1990. Nu stiu cat e valoarea calculata conform regulilor, dar pe piata el se vinde cu 2000 Euro. Ok. Nu putem stabili dupa cum merge pe piata, asta stiu. dar totusi sa despagubesti 800 Euro (nu cuprinde manopera + Vopsea). Inspectorul a zis ca reparatiile costa mai mult decat valoarea masinii. In acest caz au decis sa dea dauna totala. Nu stiu ce sa zic. :)
La vechimea masinii dvs., valoarea reala impusa de norme este de maxim 15% din valoarea de nou.Puteti calcula singur.daca nu reparati masina(suportand diferenta ) veti primi doar 75% din cei 15% calculati + epava.
E bine sa va adresati unui expert tehnic, daca apreciati ca puteti obtine mai mult. Problema e ca nu se poate acorda mai mult decat valoarea reala a masinii si, cu cat aceasta e mai veche, cu atat sume de plata e mai mica. Daca porniti un litigiu pe aceasta valoare, tot suma va poate descuraja, gandindu-va cam cat dureaza un litigiu de acest gen, ce cheltuieli se fac inainte si cat veti obtine in plus.#-o
Ceea ce e important e urmatorul lucru pe care e bine sa il retineti: costul asigurarii dvs. sau al celuilalt e efectuat potrivit cap. cil. si puterii vehiculului respectiv si , daca acel vehicul a fost incadrat la o valoare mai mare a RCA-ului, aceasta nu inseamna ca va despagubi mai mult, in caz de accident.:)
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
Doinita Stingaciu, Avocat

Alte discuții în legătură

Dauna totala tudorika tudorika Buna ziua....Am cumparat un golf 4 din 2001....am fost lovit...in spate de o masina si proiectat in cea din fata .Cei de la asigurare au spus ca imi dau 2000 ... (vezi toată discuția)
Autoturism dauna totala heathcliff heathcliff Buna seara, In data de 05.03.2016 am fost implicat intr-un accident rutier din care, printre altele, a rezultat dauna totala a autoturismului pe care il ... (vezi toată discuția)
Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres gogoletu gogoletu La inceputul lunii martie am avut un accident. Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul ... (vezi toată discuția)