avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Autoturism dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Autoturism dauna totala

Buna seara,

In data de 05.03.2016 am fost implicat intr-un accident rutier din care, printre altele, a rezultat dauna totala a autoturismului pe care il conduceam. Lasand la o parte aspectele de natura medicala pe care le-am suferit, compania de asigurari a soferului vinovat mi-a oferit o suma derizorie pe masina, mai exact 1.601 euro in conditiile in care pastrez epava sau 2.161 de euro daca aleg sa o repar. Reparatia masinii costa 31.140 ron la Ford, aproximativ 7.000 euro.

Evident ca nu am fost multumit, am cerut sa mi se recalculeze VMD a masinii. Mi s-a raspuns ca este imposibil acest lucru, fiiind suma maxima ce mi se poate oferi. Ulterior am facut o reclamatie online pe site-ul CSA. In prezent, dosarul este in solutionare la acestia, pentru a se stabili daca modalitatea de calcul este cea corecta (din pacate CSA sau ASF nu detin corp de control pentru a stabili valoarea de piata a autovehiculelor). Pe net, un autoturism identic cu al meu, ca nr. de km, dotari, chiar si culoare are o medie de pret de 3.500 euro +/- 500 euro in functie de starea acestuia.

In prezent, epava o am in curte. Nu repar masina, urmeaza sa o radiez si sa o duc la REMAT. Intrebarea mea este urmatoarea :

Dovada a radierii o pot depune la dosar pentru a incasa suma totala de 2.161 euro sau ma "multumesc" cu aproximativ 100 de euro cat mai pot scoate din epava si cei 1.600 euro pe care mi-i ofera asiguratorul ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: heathcliff , utilizator 17:38, 13 Mai 2016
Buna ziua,

Ati spus ca 2.161 euro este val max acordata pt reparare.

Solicitati o oferta de despagubire in scris, pentru a vedea care este valoarea auto la data accidentului.

Val epavei, doar dvs o puteti aprecia.
Cf normei RCA val de despabubire in caz de dauna totala, daca nu pastrati epava = val auto - val recuperare predare dezmembrari.
Ok, cum trebuie sa procedez daca NU doresc sa pastrez epava? Oricum, nu pot scoate din ea nici 200 de euro (motor distrus, cutie de viteze distrusa, radiatoare distruse, tot ce tine de directie si de suspensie pe fata este distrus) Cand pot bifa sa nu ramana la mine sau unde trebuie sa o duc ?

Acesta este raspunsul pe care l-am primit de la asiguratorul RCA. Ce sa inteleg din acest mail? Cat voi primi?

"In urma analizarii documentelor depuse la dosar s-a ajuns la concluzia ca, auto este dauna totala din punct de vedere al Normei RCA – Ordinul nr. 23 / 2014.

Valoarea de piata a vehiculului este de 2.161 Euro  Am atasat raportul de evaluare din sistemul specializat DAT;
Valoare reala = 2.161 Euro x 4,4678 Lei / Euro = 9.654 Lei  cazul in care auto se repara si se face dovada cu acte finale (deviz si factura)  Plata catre unitatea reparatoare;
VMD = 75% x 9.654 Lei = 7.240 lei  cazul in care auto nu se repara si nu se face dovada cu acte  Plata catre proprietarul autoturismului;
Curs BNR la 05.03.2016 (data accident)  1 Euro = 4,4678 Lei;
"
Metodologia pentru determinarea valorii maxime a despagubirii este conform legislatiei in vigoare. Singura problema care nu este clara este pretul de nou al autoturismului care a fost luat in considerare.
Solicitati modul de determinare a ofertei de despagubire. Incercati rezolvarea litigiului pe cale amiabila, in caz contrar va trebui sa apelati la instanta.
Azi am primit banii de la [EDITAT], nu m-a mai interesat cat a fost valoarea de nou a autoturismului atat timp cat am fost relativ multumit de cat mi s-a oferit pe el. In urma unei conversatii cu un reprezentant ASF, mi s-a comunicat ca daca fac dovada casarii si o depun la dosar, mi se va deconta valoarea de piata a masinii, si anume 9.654 ron minus cat am luat de la Remat pe ea. M-am conformat si azi surpriza (neplacuta), in cont erau doar 7.240 ron. Am luat legatura cu [EDITAT], acum astept un raspuns de la ei, urmand probabil o noua sesizare catre ASF. Este normal sa mi se ofere doar 7.240 de euro in aceste conditii ?
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2016
Ioan Ciobanu, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce suma de bani primesc pe o masina cu dauna totala Gabriel1990 Gabriel1990 Buna ziua, In data de 31.07.2017 mama mea a suferit un accident auto, ea fiind nevatamata, dar masina in urma constatarii asiguratorului este considerata ... (vezi toată discuția)
Despagubire regie proprie astra opritza007 opritza007 Buna seara, Va contactez in legatura cu o problema cu firma de asigurari Astra SA. Eu sunt pagubitul, iar accidentul a avut loc in 10.02.2011, am deschis ... (vezi toată discuția)
Problema cu asigurarea lauricafl lauricafl Vreau sa va dau doua exemple. O masina din 1990, motor 1,9 TDI - RCA anual 600 RON A doua din 2009, motor 1,9 TDI - RCA anual 600 RON. ... (vezi toată discuția)