avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Ce suma de bani primesc pe o masina cu dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Ce suma de bani primesc pe o masina cu dauna totala

Buna ziua,
In data de 31.07.2017 mama mea a suferit un accident auto, ea fiind nevatamata, dar masina in urma constatarii asiguratorului este considerata dauna totala, valoarea reparatiei depasind valoare masinii.
Situatie:
Despagubirea care o propune asiguratorul RCA este de 10.000 de lei + epava sau 14.000 de lei daca masina va fi reparata intr-un service autorizat, urmand ca apoi factura sa fie trimisa de catre service asiguratorului.
In urma unor cercetari si a unor sfaturi ale prietenilor am descoperit ca eu as putea fi despagubit cu intreaga suma de 14.000 de lei.
In norma 39/2016 Art. 23.Al. 3 spune asa:
"În cazul unei daune totale economice, dacă persoana prejudiciată face dovada radierii din circulaţie a vehiculului avariat şi a valorificării integrale a acestuia către o societate specializată în dezmembrarea şi reciclarea vehiculelor, valoarea epavei este cea menţionată în documentele fiscale justificative eliberate de către societatea respectivă."

Lucrul neclar pentru mine ar fi ultima parte al alineatului
"...valoarea epavei este cea menţionată în documentele fiscale justificative eliberate de către societatea respectivă."
Se refera la valoarea stabilita de asigurator si anume 14.000 de lei?
As putea duce masina la un centru de dezmembrari, iar cu documentele de acolo sa ma duc la asigurator, iar acesta sa-mi completeze suma pana la 14.000 de lei?
De ex: Cei de la dezmembrari imi oferta 500 de lei pentru masina, daca duc documentele asiguratorului el imi va oferi 13.500? sa acopera suma de 14.000 sau tot 10.000 de lei?

Va multumesc,
Gabriel Marinache
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 19:22, 3 Septembrie 2017
Nu reiese asta din propunerea lor.
Suma de 14000 este doar pentru cazul reparatiei.
Nu sunteti obligat sa acceptati una dintre variante asa cum sunt propuse de ei.
Solicitati sa va prezinte modul de calcul, verificati care este pretul de piata al unui autoturism asemanator(vechime, echipare, etc) si daca este o diferenta mare
Buna ziua,

Solicitati sa va comunice valoarea de piata a autovehiculului si apoi luati o hotarare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Valoarea maxima a despagubirii este egala cu valoarea autoturismului la data producerii accidentului din care se scade valoarea pieselor neavariate si care se pot recupera. Conform normei ASF valoarea pieselor neavariate se considera ca fiind egala cu maxim 25% din valoarea autoturismului la data accidentului. In cazul in care vindeti autoturismul unui centru de dezmembrari si depuneti factura la dosarul de dauna valoarea despagubirii va fi egala cu valoarea autoturismului la data producerii accidentului din care se scade valoarea facturii.
ing. Ioan Ciobanu
[ link extern ]

A ajuns intr-un final si hartia la mine, iar din cate inteleg eu asiguratorul imi poate oferi 10.622.99, daca masina nu se mai repara si pastrez eu epava.

Acum revin cu intrebarea de la inceput, eu daca radiez masina si o casez, cu actele de la dezmebrari(dovada ca masina a fost radiata, iar pentru epava am primit 500 de lei- exemplu) asiguratorul imi va completa suma pana la valoarea masinii, adica 14.163,93?

As vrea sa stiu ca este 100% asa, sau trebuie sa cer informatii asiguratorului inainte? Asiguratorul poate spune ca nu este de acord cu decizia mea si sa-mi dea suma mai mica, iar eu apoi sa raman si fara epava... ca idee eu daca as dori sa o repar, cei 10.000 nu cred ca imi ajung,



Va multumesc,
Gabriel Marinache
Ultima modificare: Luni, 28 August 2017
Gabriel1990, utilizator
Buna ziua,

Potrivit Normei RCA:
"În cazul daunei totale economice, dacă persoana prejudiciată face dovada radierii din circulaţie a vehiculului avariat şi a valorificării integrale a acestuia către o entitate specializată în dezmembrarea şi reciclarea vehiculelor, valoarea epavei este cea menţionată în documentele fiscale justificative eliberate de către entitatea respectivă."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daună totală în urma unui accident: asigurătorul mi-a dat de ales între 8000 de lei și scoaterea epavei la licitație. există un site unde se pot urmări aceste licitații? maru593 maru593 In urma unui accident, asigurătorul a declarat paguba totala si mi-a evaluat masina la 8000 RON. Mi s-a comunicat ca, daca aleg sa nu repar masina cu suma ... (vezi toată discuția)
Despagubire r.c.a. bogdan070 bogdan070 Am avut un accident in urma caruia m-am ales cu masina avariata in partea din fata din vina unui alt sofer.Cei de la firma de asigurari au stabilit ca este ... (vezi toată discuția)
Pretul de piata,pretul epavei m.apostolescu m.apostolescu Buna ziua! La sfarsitul anului 2017 masina mea a fost implicata intr-un eveniment rutier din care a iesit dauna totala.Cei de la asigurari au calculat pretul ... (vezi toată discuția)