Buna ziua! La sfarsitul anului 2017 masina mea a fost implicata intr-un eveniment rutier din care a iesit dauna totala.Cei de la asigurari au calculat pretul de piata a masinii 3000 euro,ceea ce este cu mult,sub pretul de piata din Romania care este undeva la 3800-4000 euro.Am cerut sa imi arate cum au ajuns dansii la aceasta suma si mi-au trimis un document de o pagina unde imi arata doar pretul de nou si mai jos pretul de piata(3000 euro),nu si modul de calcul.Am apelat la o cunostinta care are acces la un program de specialitate si reiesit un pret de piata de 3700 euro.Am facut cerere de recalculare dar am fost refuzat,spunand ca evaluarea s-a efectuat corect.Pe langa asta,dansii vor sa ma despagubeasca cu suma de 1200 euro,deoarece epava a fost licitata la 1800 euro,care este un pret foarte bun,deoarece eu daca accept sa pastrez epava si sa o pun la vanzare nu o sa primesc aceasta suma pe epava.Problema este ca nu pot sa accept suma primita pe epava,deoarece asta ar inseamna ca trebuie sa accept si diferenta de 1200 de euro de la ei,pe langa asta mi-au dat si termen de cateva zile pentru oferta.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Cum obtin un pret de piata corect? deoarece conform normei 20/2017,articolul 24 alin. 7 :În cazul daunei totale economice, valoarea de piaţă stabilită pe baza sistemelor de evaluare specializate pentru
calculul despăgubirii reprezintă valoarea de înlocuire a vehiculului avariat cu un vehicul de aceeaşi marcă, tip, model,
caracteristici tehnice, dotări, an de fabricaţie, având un parcurs în kilometri şi o stare de întreţinere comparabile;
modul de calcul se comunică persoanei prejudiciate.
Conform legii,dupa cum am spus mai sus,pretul este 3800-4000 euro.
2.Daca ajung la o intelegere cu ei asupra pretului de piata a masinii de exemplu la 3500 euro si licitatorul epavei nu o sa mai vrea epava deoarece a expirat timpul ofertei iar ei presimt ca o sa spuna:"ai avut ofera de 1800 de euro,ai refuzat,pretul epavei ramane aceasta si o pastrezi" pot sa duc personal epava la un centru de reciclare? deoarece tot in articolul 24 din norma 20/2017 alin. 3 :În cazul daunei totale economice, dacă persoana prejudiciată face dovada radierii din circulaţie a vehiculului
avariat şi a valorificării integrale a acestuia către o entitate specializată în dezmembrarea şi reciclarea vehiculelor,
valoarea epavei este cea menţionată în documentele fiscale justificative eliberate de către entitatea respectivă.
Daca am avut oferta de 1800 de euro la licitatie si cei de la recilare imi ofera de exemplu 500 de euro,ei sunt obligati sa imi dea diferenta de la 500 de euro pana la 3500 ? sau pretul licitatiei ramane pretul epavei? Va multumesc.