avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - Vreau sa fiu protejatã în caz de cauzã ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - Vreau sa fiu protejatã în caz de cauzã succesoralã

Locuiesc împreună cu mama (A) în casa care i-a revenit în cotă parte de 1/1 în urma decesului tatălui meu când, eu am refuzat mostenirea iar sora mea (C) s-a declarat străină de moştenire. În urmă cu 7 ani, C a emigrat în străinătate şi acum locuieşte definitiv acolo. De când a plecat i-a trimis mamei sume sporadice de bani, nici o dată nu mai mult de 150 Euro şi nu mai mult de 3-4 ori pe an.
Acum, dat fiind faptul că locuim împreună, o îngrijesc pe mama şi am investit în restaurarea casei, introducerea încălzirii centrale, mobile etc, mama s-a gândit să lase un testament prin care să-mi lase o cotă parte mai mare decât cea a sorei mele. Problema este că C s-a manifestat deja contrarie ameninţând cu atacarea testamentului.
Spuneţi-mi şi îndrumaţi-mă/ne ce formă legală poate fi întocmită de către mama şi în ce fel, pentru ca moştenirea să ne revină, mie şi lui C, în cote parte diferite, stabilite de mama mea şi să nu poată fi atacată în instanţă? (ne gândim la un contract de întreţinere în schimbul unei părţi din casă şi terenul aferent, sau contract de vânzare-cumpărare ... nu ştiu ce forme ar mai putea fi)
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 15:51, 1 August 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atata timpcat mama dv. doreste sa va lase o cota mai mare o poate face fara probleme.
Poate face un testament insa cu respectarea rezervei surorii dv, pentru a nu putea fi atacabil.
Insa cel mai sfant este un contract de vanzare-cumparare, cu sau fara clauza de intretinere
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
av.tonicadaniela a scris:

Insa cel mai sfant este un contract de vanzare-cumparare, cu sau fara clauza de intretinere


Bine spus.

Simbotin Remus
Avocat & Mediator
Iertati-ma, ce sa inteleg prin expresia "respectarea rezervei surorii dvs."? Adica sa-i lase testamentar o cota parte egala, sau sa-i lase rezerva de a fi sau nu de acord cu felul in care ea a decis sa imparta?
av.tonicadaniela a scris:

Poate face un testament insa cu respectarea rezervei surorii dv, pentru a nu putea fi atacabil.


Ce inseamna respectarea rezervei?


Scuzati dublarea mesajului dar nu ma prea stiu in acest forum. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
Hadryana, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In timpul vietii dispunem cum vrem de bunurile noastre. Putem sa donam, sa vindem, sa lasam testament.
Dar, dupa deces, daca exista mostenitori rezervatari ( de exemplu descendenti, cum sunteti dvs. si sora) acestia au dreptul la o cota fixa din masa succesorala.
Deci persoana poate sa lase prin testament sau sa doneze doar o cota parte, care se numeste cotitate disponibila. Restul, care se numeste rezerva, trebuie pastrata pt rezervatari. Daca nu se pastreaza, acestia pot ataca actul ( donatie sau testament).
In cazul dvs., ca sunteti 2 copii, rezerva dvs. este de 2/3.
Mama poate sa va faca testament pt cotitatea disponibila ( 1/3) plus rezerva dvs. ( 1/3). Rezulta ca sora nu ar ramane decat cu o treime. Deci dorinta dvs. de a avea mai mult este legala.

Asta din punctul de vedere al testamentului.

Din alte puncte de vedere, puteti incheia cu mama un contract de intretinere, prin care va poate lasa tot si care nu poate fi atacat de sora dvs. Prin acest contract, proprietatea este a dvs., cu obligatia de a o intretine pe mama dvs. pt restul vietii ( ingrijire, alimente, medicamente etc.). Daca nu va indepliniti obligatia, mama poate sa solicite instantei rezilierea/rezolutiunea contractului.
De asemenea, la incheierea contractului, mama poate sa isi pastreze dreptul de abitatie sa fie sigura ca nu o dati afara.

Discutati cu mama si hotarati-va asupra unei

Contractul de vanzare-cumparare este exclus, pt ca, fiind intre mama si fiica, poate fi asimilat donatiei si poate fi atacat de sora dvs. sa culeaga rezerva.
Succes!

Alte discuții în legătură

Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Mostenire teo2304 teo2304 as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit? (vezi toată discuția)