avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Speta este urmatoarea:
Salariatul foloseste masina de serviciu pt a se deplasa in weekend. La intoarcere, este insotit si de alte persoane (prieteni), salariatul opreste pt a se odihni pe bancheta din spate, iar unul din prieteni ia cheile, porneste masina si o proiecteaza intr-un gard, cauzand avarii.
Salariatul va fi cercetat disciplinar si cel mai probabil va fi dat afara.
Cum recupereaza societatea prejudiciul cauzat prin avarierea masinii de serviciu si de la cine? O posibila plangere penala?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:05, 30 Iulie 2010
Eu personal ma indoiesc de eficacitatea unei plangeri penale. Mai degraba o actiune civila impotriva angajatului, care nu a avut grija de autoturism. Apoi el poate sa recupereze paguba de la prietenul sau.
Presupun ca masina era asigurata.
Daca da, atunci de la firma de asigurari.
In urma cercetarii disciplinare, se angajeaza raspunderea patrimoniala a angajatului, pe cale judecatoreasca.
Mai exista si alte variante, dar acestea presupun acceptul fara echivoc al angajatului cercetat.
Insa nu consider ca i se poate desface CIM ca sanctiune disciplinara, ci poate fi eventual sanctionat in principal cu sanctiuni ceva mai usoare.
Din Codul Muncii:
ART. 270 (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legatura cu munca lor.
Eu nu cred ca se poate atrage rasp civ patrim, pt ca fapta comisa nu a fost savarsita in legatura cu munca sa. cu alte cuvinte, omul plecase in weekend la un concert cu masina de serviciu si luase cativa prieteni cu el in masina, desi nu avea voie sa faca acest lucru (fapte pt care va raspunde disciplinar).
Cel care a comis accidentul (fara permis si sub influenta bauturilor alcoolice) ESTE DEJA CERCETAT PENAL pt aceste infractiuni.impotriva lui ne vom indrepta si noi cu act civ (in faza de urm.pen sau in cea de judec) pt recuperarea prejudiciului, prin constit de parte civila.
Cat despre soc de asigurari, avand in vedere ca accidentul a fost comis de alta pers decat salariatul asiguratului, deschid propria lor ancheta si e posibil sa nu ne despagubeasca.
Salariatul si-a exprimat intentia de a plati paguba, dar nu se stie......
S-ar putea extindea notiunea de parte responsabila civilmente la salariat?adica, in act civ, indreptandu-ne impotriva celui vinovat de producerea accidentului, vom putea chema ca parte resp civilm pe salariat? (bunul se afla in paza sa si in acest interval s-a produs un accident care a cauzat avarii bunului si, implicit, prejudiciu angajatorului).
Multumesc

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala sau delictuala brendissima brendissima Speta este urmatoarea: salariatul transporta in masina de serviciu, in weekend, alte persoane, desi nu avea voie. In timp ce se odihnea pe bancheta din spate ... (vezi toată discuția)
Raspunderea disciplinara si patrimoniala a consilierului juridic rodica_post rodica_post Consiliul de Administratie a societatii constata ca in activitatea consilierului juridic din cadrul societatii, nu s-au realizat unele proceduri pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Poti da afara un sofer daca si-a pierdut permisul auto? carmenbn carmenbn Un angajat pe post de sofer a produs un accident,fara victime si pagube si i s-a suspendat permisul auto pe o perioada de 90 de zile.Angajatorul doreste sa-i ... (vezi toată discuția)