Speta este urmatoarea: salariatul transporta in masina de serviciu, in weekend, alte persoane, desi nu avea voie. In timp ce se odihnea pe bancheta din spate si cheile erau in contact, prietenul sau devine sofer, desi nu avea permis si era sub infl bauturilor alcoolice si produce un accident, prin avarierea masinii si a unui gard, moment in care se trezeste si salariatul, buimacit. Acestea sunt explicatiile date de el in cursul cercet disciplinare....Angajatorul doreste sa ii inceteze ctr de munca disciplinar pt ca, nerespectand regulam intern si instructiunile specifice, a condus, prin neglijenta, la avarierea masinii de serviciu.
Intrebari care se nasc:
1. Este justificata decizia de incet a ctr de munca?
2. Avand in vedere ca altcineva decat salariatul este vinovat de producerea accidentului si acestuia i s-a deschis dosar de cercet penala, angajatorul se va indrepta impotriva acestuia prin constit de parte civila in procesul penal. Angajatorul se poate indrepta si impotriva salariatului, in acelasi timp? Pe ce temei?
3. Care este modalitatea de recuperare a prejudiciului, daca se alege calea impotriva salariatului-raspunderea patrimoniala (pt aceasta tb ca fapta sa sa fie in legatura cu munca, si exista dubii aici...) sau delictuala?
Multumesc si astept pareri!
Dupa parerea mea :
1)este justificata decizia de incetare a CIM, deoarece salariatul incalca prevederile ROI ,ale fisei postului samd,
2)angajatorul poate pretinde recuperarea prejudiciului atragandu-i raspunderea patrimoniala salariatului pentru ca acesta avea in gestiune autoturismul ; Incadrarea se va face in functie de optiunea angajatorului . Avand in vedere ca este deschis un proces penal probabil ca va dori sa mearga pe latura delictuala....
raspundere contractuala sau delictuala
Poate exista o raspundere patrimoniala contractuala cum la fel de bine poate exista o raspundere patrimoniala delictuala.
Mai mult decat atat, raspunderea delictuala este subsecventa raspunderii contractuale.
Cu privire la speta prezentata , consider ca prejudiciul va fi recuperat de la firma de asigurari, urmand ca firma de asigurari sa se indrepte impotriva celui vinovat de producerea accidentului.X-(
Desfacerea contractului de munca a celui ce a folosit masina in week end ramane la latitudinea angajatorului.
Pagubitii cu gardul distrus pot sa se constituie parte civila in procesul penal.
sa zicem ca este raspundere patrimoniala-pt ca vb de relatia angajator-salariat....dar tot nu sunt convinsa ca fapta 1 este in legatura cu munca salariatului, si numai prin consecintele faptei 2 s-ar putea justifica desfacerea ctr de munca....dar daca legatura e rupta intre fapta 1 si 2, atunci....apoi, soc de asig nu va plati, cel mai probabil, paguba, pt ca masina a fost condusa si accidentul produs de altcineva decat salariatului asiguratului...ei fac propria lor ancheta, deci nu vom fi despagubiti...
in conditiile in care nu se merge pe rasp contractuala (patrimoniala), atunci cum se recupereaza prejudiciul: de la vinovatul de producerea accidentului (care are dosar penal, prin constit de parte civila), de la salariat (prin act civ separata), de la ambii si cum?
multumesc anticipat
Impunere de plata
bogman
buna seara la toti utilizatorii, sunt nou pe aici pt. ca ma lovesc de o problema si caut un sfat.Lucrez la o firma de distributie de produse petroliere ca ... (vezi toată discuția)