avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutorul in caz de inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutorul in caz de inmormantare

buna ziua,

va rog sa-mi spuneti si mie daca angajatorul este obligat sa acorde ajutorul de inmormatare pentru parinti ai angajatului chiar daca acesta obtine una ajutor de inmormantare de la casa de pensii?
angajatorul recupereaza aceasta suma de la bugetul asigurarilor sociale si care ar fi procedura?


va multumesc!
Cel mai recent răspuns: boerica , utilizator 12:40, 25 Iulie 2010
ajutorul de inmormantare de la casa de pensii se acorda o singura data, si cel care il plateste efectiv (casa de pensii sau angajatorul) semneaza si scrie pe certificatul de deces ca s-a acordat ajutorul in suma de ... lei. acest ajutor este reglementat prin lege (nu stiu exact suma) si se recupereaza de la bugetul asigurarilor sociale in cazul in care a fost achitat de angajator.

in afara de acest ajutor, se poate acorda ajutor de inmormantare si de catre angajator, in functie de contractul colectiv de munca sau in functie de dorinta patronului. obligativitatea nu exista decat daca e specificat in contractul colectiv de munca.
Buna ziua

Ajutorul de deces este acordat de catre Casa de Pensii, intrucat inteleg ca parintii salariatului sunt pensionari.
Ajutorul de inmormantare se acorda in baza CCMUN ( Contractul colectiv de munca unic la nivel national) si reprezinta un salariu mediu pe unitate.
Art. 51
În afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întretinerea salariatului.
Pentru a declara o persoana in intretinere trebuie ca persoana respectiva sa nu aiba venituri maimari de 250 lei.
In concluzie angajatorul nu va recupera nimic.
Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
boerica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul de deces pentru rudele de gradul unu al angajatului SLDTimisoara SLDTimisoara 1.Contractul la nivel de unitate prevede astfel “In afara ajutoarelor prevazute de lege la care au dreptul ,salariatii vor beneficia de urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Ajutprul de deces si cel de inmormantare crimson crimson Am o prietena apropiata careia in urma cu aproximativ o saptamana i-a decedat un parinte. Parintele in cauza nu mai era salariat insa din 05.06.2009 era ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare bianca_tm bianca_tm In urma decesului tatalui meu din februarie 2010, nu am primit ajutorul de inmormantare de la angajator. Acum 2 luni am depus plangere la OPC Timisoara,, dar ... (vezi toată discuția)