avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutprul de deces si cel de inmormantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutprul de deces si cel de inmormantare

Am o prietena apropiata careia in urma cu aproximativ o saptamana i-a decedat un parinte. Parintele in cauza nu mai era salariat insa din 05.06.2009 era somer.

As vrea sa ma corectati daca ce expun legat de ajutorul de inmormantare si cel de deces este eronat.

Familia (sotia +copilul) au dreptul la urmatoarele:
1. Ajutorul de deces , in cuantumul sumei de 1702 lei (suma stabilita pt anul 2009 prin legea bugetului de asigurari sociale), cf art 126-128 din legea 19/2009 (Legea pensiilor). Ajutorul de acorda pe baza certificatului de deces unui singure rude care dovedeste cheltuielile de inmormantare. Cererea pentru acordarea acestui ajutor se face la CAS (casa de pensii) sau la somaj?

Despre ajutorul de inmormantare nu mai este cazul pentru ca nu era salariat (am rectificat) insa:

-Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

Cum se poate intrepreta art 51 lit d? Poate fi acordat sotiei care este salariata?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri! :)
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
crimson, utilizator
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:58, 12 August 2009
Ajutorul de deces de la stat, cred ca se poate acorda si de AJOFM odata cu ultima indemnizatie calculata.
AJOFM va deconta apoi cu CAS.

in baz aart 52lit d - de mai sus - sotia salariata poate solicita acest ajutor in calitate de salariata, pentru decesul sotului.
Multumesc de raspuns!

Revin cu noutati in sensul ca la Casa de Pensii s-a refuzat aceasta plata si au fost indrumati catre ajofm (persoana fiind somera la momentul decesului). Asteptam vesti si de la Ajofm.
Este bine de stiut, eu credeam ca cererea se poate pune si la CAS direct fara probleme...
Asa stiam si eu :))

Tocmai am vorbim la telefon si se pare ca se va rezolva de la AFOFM.

Multumesc inca o data!
Inseamna ca si daca in situatia aceasta era un fost angajat, rtebuia platit acest ajutor de angajator, nu-i asa?
Hm.. pana acum stiu ca plata se facea direct de la CAS, dar in fine...

Alte discuții în legătură

Ajutorul in caz de inmormantare NICOLETA CRAINICEANU NICOLETA CRAINICEANU buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie daca angajatorul este obligat sa acorde ajutorul de inmormatare pentru parinti ai angajatului chiar daca acesta ... (vezi toată discuția)
Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)
Ajutor in caz de deces al unui parinte marialexia marialexia Acum cateva zile mi-a decedat tatal,am dreptul la un ajutor din partea angajatorului ,tinand cont ca sunt in concediu de ingrijire a copilului .Am fost la ... (vezi toată discuția)