avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu in preaviz

doresc sa aflu cum pot rezolva urmatoarea problema;
compania pentru care lucrez,nu plateste concediul de odihna ramas in momentul plecarii din firma,am dorit sa ajung la o intelegere ca in timpul perioadei de preaviz sa-mi iau concediul de odihna iar la restul de concediu sa renunt,dar am constatat ca a fost inregistrata doar cererea de concediu iar cea de preaviz nu a fost inregistrata,precizez ca din concediul pe 2010,am luat doar 3 zile,plus ca mai am si din 2009 zile de luat.Problema este ca de la data de 01.08.2010,trebuie sa incep lucru la o alta firma.
Ce pot face sa pot scapa de aceasta firma?
VA MULTUMESC!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 23 Iulie 2010
Conform Codului muncii daca la data incetarii CIM mai aveati zile de CO neefectuat angajatorul este obligat la plata contravalorii acestuia . Daca pt CO aferent 2010 nu au motive de refuz pt CO aferent 2009 se pot gasi motive (de ex. inexistenta unui refuz din partea angajatorului- scris- etc) .
ok,dar cu refuzul de a inregistra cererea de preaviz?
mai ales ca pe data de 01.08.2010 trebuie sa incep in alta parte ce pot face?
trimiteti inca odata preavizul cu conf de primire la firma.de la data la care va va aparea pe confirmare stampila de primire la firma curge termenul de preaviz.in preaviz nu trebuie sa fiti prezenti la munca.eu am un caz in care tot preavizul salariatul a fost absent.Il treci absent in pontaj si cu asta basta.Prima zi dupa finalul previzului va vor inchide contractul printr-o decizie si apoi ITM ul operand decizia va inchide cartea de munca
dar pot incepe in alta parte serviciul de la data de 01.08.2010?
VA MULTUMESC!
Puteti cere incetarea contractului de munca cu acordul partilor (art.55 lit.b din Codul muncii).

In ceea ce priveste demisia, iata ce prevede Codul muncii:
ART. 79
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

In perioada de preaviz trebuie sa va prezentati la munca, altfel puteti fi concediat disciplinar.

Alte discuții în legătură

Este posibil??!??! georgika georgika Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)
Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ? danyk1 danyk1 Sunt in preaviz , iar in aceasta perioada am luat 8 zile de concediu de odihna . intrebarea mea este : daca mi s-a acordat legal CO ? ,sau mi se va ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in preaviz emine emine Buna ziua, Lucrez la o firma ca operator prelucrare date si vreau sa imi dau demisia Conform contractului actual trebuie sa stau in preaviz 15 zile ... (vezi toată discuția)