avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ACTIUNE IN NULITATE
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ACTIUNE IN NULITATE

de la inceput doresc sa va specific ca vreau sa imi pritejez asociatul A. eu detin 90 %, iar el 10&.administrator era persoana x.La o cumparare de imobile, societ noastra incheie un contr. de comision cu firma Y. In respectivul contract la rubrica SC noastre semneaza asociatul meu A, in loc sa semneze X. Tot din contract reiese ca in firma Y, administrator era tot X, acesta semnand la rubrica firmei Y. Eu in calitate de asociat cu 90 %, nu am imputernicit asociatul la semnare. Suma c de comision era de 50000 euro, contr este facut in 2007.nu contine chitanta si nici factura. Cum pot eu anula acest contract?
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 16:31, 23 Iulie 2010
Art 71 din Legea nr. 31/1990 :
(1) Administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu il pot transmite decit daca aceasta facultate li s-a acordat in mod expres.
(2) In cazul incalcarii prevederilor alin. (1), societatea poate pretinde de la cel substituit beneficiile rezultate din operaţiune.
(3) Administratorul care, fara drept, isi substituie alta persoana raspunde solidar cu aceasta pentru eventualele pagube produse societatii.

Prin urmare, administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu pot transmite acest drept decit daca aceasta facultate li s-a acordat in mod expres (prin actul constitutiv al societatii sau prin hotararea adunarii generale a asociatilor).

In cazul prezentat de dvs inteleg ca administratorul X, fara a avea dreptul, a incredintat asociatului dvs (asociatul A) reprezentarea societatii.

Chiar asa fiind, societatea nu va putea invoca nulitatea contractului semnat de asociatul dvs. Si aceasta deoarece sanctiunea prevazuta de lege pentru aceasta ipoteza este doar raspunderea solidara a administratorului si substituitului (adica a asociatului A) daca din operatiunea respectiva a rezultat o paguba pentru societate [ art. 71 alin. (3) LSC].
Prin semnarea acestui contract, asociatul A a actionat ca un administrator de fapt (de facto).


Totusi, vedeti daca puteti sa-l trageti la raspundere pe administratorul X, avand in vedere urmatorul text din Legea nr. 31/1990:

Art. 197 – [...]
(2) Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract comision rebecaiban rebecaiban de la inceput doresc sa va specific ca vreau sa imi pritejez asociatul A. eu detin 90 %, iar el 10&.administrator era persoana x.La o cumparare de imobile, ... (vezi toată discuția)
Procura administrare cass4 cass4 este valabila o procura data de un adm asoc unei alte pers din afara soc -srl-,fara acordul celuilalt adm-asoc.? (vezi toată discuția)
Schimbare administrator srl liah liah Un administrator de srl poate sa numeasca pe altcineva, un director, sa administreze societatea in locul lui, sau este obligatorie modificarea actului ... (vezi toată discuția)