avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Codul civil austriac
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Codul civil austriac

Ce prevede acest Cod privind succesiunea adoptatului cu efecte depline?
Cel mai recent răspuns: Profion , utilizator 18:15, 25 Iulie 2010
O astfel de intrebare e sortita sa ramana fara raspuns. In primul rand intrebarea suna cam la fel ca si: "Ce prevede Codul civil cu privire la succesiune?" Multe.

Trebuie inteles ca dezbaterea succesiunilor dupa dreptul austriac de acum doua secole ori dupa dreptul privat ungar sunt chestiuni diferite fata de dezbaterea succesiunilor dupa Codul civil roman pentru ca se faceau unele distinctii care nu au corespondent in dreptul modern (de ex. avere liniara/avere achizita/avere dotala).
Daca e vorba despre o succesiune deschisa inainte de 1943 intr-una din zonele in care s-a aplicat Codul civil austriac (adica Ardealul, Maramuresul, parte din Crisana si parte din Banat mai putin zonele incluse in Ungaria) trebuie sa detaliati intrebarea.
E vorba de Maramures. In 1926 o persoana (femeie single...) este adoptata cu efecte depline, de catre un domn in varsta fff bogat. Moare adoptatorul, iar in 1979 moare si adoptata - fara copii, fara testament. Dupa '90, nepoata de sora a adoptatei, in varsta de peste 80 ani, este improprietarita cu titlu de proprietate pe terenurile adoptatorului, gratie efortului depus de un mandatar. Terenurile s-au / se tranzactioneaza. Este corect, legal? In ce baza? (ma intereseaza deoarece sunt fortat de mandatar sa acord servitute de trecere spre un astfel de teren). Respect, domnule avocat "u.b.i.k."!
Off, pai exact ce este mai important nu ne scrieti! Oy-oy-oy! "Moare adoptatorul" C'est la vie :sorry: moare, moare, dar cand?
Momentul mortii adoptatorului "ne da" legea sub care s-a deschis succesiunea acestuia.
Din ceea ce ati scris insa rezulta un lucru: nu aveti ce sa faceti pentru ca nu aveti calitatea de a contesta modul cum s-a dezbatut succesiunea adoptatorului.
Adoptatorul a murit in '39. Ne intereseaza succesiunea adoptatei, deoarece banuim ca nepoata de sora a acesteia, o varstnica in numele careia "lucreaza" (tranzactii cu terenuri, obtinerea unor servituti de trecere s.a.) un av.mandatar, "lucru" care ne dauneaza, nu are vocatie succesorala. Codul civil austriac prevedea posibilitatea unei astfel de succesiuni ( de la adoptata la nepoata ei de sora, fara testament) ? Cu multumiri pentru atentie,
"Profion"
1. Cel care a infiat moare in 1939, succesiunea lui se deschide conform dreptului austriac care se aplica in zona iar tot ceea ce are el in patrimoniu trece la infiata intrucat aceasta a fost infiata cu efecte depline.
2. Persoana infiata moare in 1979 iar succesiunea acesteia se dezbate conform dreptului civil roman. Iar in dreptul civil roman nepoata de sora are vocatie succesorala daca legaturile de rudenie nu au incetat prin infiere. Cu alte cuvinte daca sora despre care vorbiti era sora de sange a infiatei intre aceasta si infiata nu mai exista legal nici o legatura de rudenie ci doar o legatura biologica care nu are relevanta juridica.
3. Daca infiata nu a lasat testament si nici alte rude din familia infietorului atunci mostenirea trebuia sa devina vacanta si sa fie culeasa in intregul ei de catre stat.
Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Succesiunea adoptatului Profion Profion daca o adoptata cu efecte depline, in 1926, in Maramures, moare necasatorita, fara copii si fara sa lase testament, la 1979, este legal ca averea ei ( ... (vezi toată discuția)
Mostenire Profion Profion O fata este adoptata in Maramures, la 1926. Adoptatorul moare in 1939, iar adoptata - fara urmasi sau testament - in 1979. Nepoata de frate a adoptatei ... (vezi toată discuția)
Succesiunea adoptatului in transilvania Profion Profion Adoptatul conform Codului civil austriac, in Maramures, 1926, decedat in 1979, fara copii, fara testament, este asimilat adoptatului cu efecte restranse, sau ... (vezi toată discuția)