avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

O fata este adoptata in Maramures, la 1926. Adoptatorul moare in 1939, iar adoptata - fara urmasi sau testament - in 1979. Nepoata de frate a adoptatei mosteneste, dupa 1990, averea adoptatei (care era averea adoptatorului, de fapt). Nu a solicitat altcineva mostenirea. Intrebari: 1. ce fel de adoptie se facea in 1926 in Trans. - deplina, sau restransa? 2. are nepoata de frate a adoptatei vocatie succesorala? (La intrebarea 1 mi s-a raspuns ca se prezuma adoptie cu efecte depline, insa la intrebarea 2 am primit raspunsuri contradictorii.)
Cel mai recent răspuns: Profion , utilizator 20:29, 31 Iulie 2010
eu zic in felul urmator: Daca adoptia a fost cu drepturi depline, insemna ca autorul ( cel decedat) are mostenitor adica pe adoptata.....iar codul civil prin
Art. 679. Când defunctul nu are nici rude în gradul succesibil, nici copii naturali, bunurile succesiunii trec la sotul în viatã nedespãrtit.
Textul a fost modificat implicit prin Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, potrivit cãreia sotul supravietuitor este chemat la mostenirea celuilalt sot în concurs cu rudele acestuia.
Art. 680. În lipsã de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lãsate de defunct trec în proprietatea statului.
Acum eu zic asa, daca adoptata nu a facut succesiunea dupa parintii adoptatori ( si daca este cu drepturi depline atunci nu mai vb de parinti adoptatori ci numai de parinti), nepotul de frate nu are vocatie succesorala pentru moștenirea lasata de adoptatori
dodosan a scris:

eu zic in felul urmator: Daca adoptia a fost cu drepturi depline, insemna ca autorul ( cel decedat) are mostenitor adica pe adoptata.....iar codul civil prin
Art. 679. Când defunctul nu are nici rude în gradul succesibil, nici copii naturali, bunurile succesiunii trec la sotul în viatã nedespãrtit.
Textul a fost modificat implicit prin Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, potrivit cãreia sotul supravietuitor este chemat la mostenirea celuilalt sot în concurs cu rudele acestuia.
Art. 680. În lipsã de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lãsate de defunct trec în proprietatea statului.
Acum eu zic asa, daca adoptata nu a facut succesiunea dupa parintii adoptatori ( si daca este cu drepturi depline atunci nu mai vb de parinti adoptatori ci numai de parinti), nepotul de frate nu are vocatie succesorala pentru moștenirea lasata de adoptatori
dar,,,,daca averea a fost trecuta pe numele adoptatei, nepotul fiind ruda are vocatie succesorala
mi s-ar parea logic, just si drept ca adoptata cu drepturi depline, indiferent daca a facut sau nu succesiunea dupa decesul adoptatorului, sa poata fi mostenita eventual de descendentii ei directi (daca ii are) si nicidecum de alti membri ai familiei ei firesti, la care a renuntat (juridic) acceptand adoptarea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea adoptatului Profion Profion daca o adoptata cu efecte depline, in 1926, in Maramures, moare necasatorita, fara copii si fara sa lase testament, la 1979, este legal ca averea ei ( ... (vezi toată discuția)
Nora fara copii poate mostenii averea socrilor? matei petru matei petru Parinti decedati, urmasi trei copii. Ulterior un copil moare, fara a avea descendenti doar sotie supravietuitoare. Cei doi fii in viata, au acceptat prin ... (vezi toată discuția)