avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea adoptatului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea adoptatului

daca o adoptata cu efecte depline, in 1926, in Maramures, moare necasatorita, fara copii si fara sa lase testament, la 1979, este legal ca averea ei ( mostenita prin decesul adoptatorului) sa fie mostenita de nepoata de sora?
Cel mai recent răspuns: Profion , utilizator 22:03, 23 Iulie 2010
Mama dvs. era sora din familia fireasca sau familia adoptatoare?
Doar adoptatorul si rudele adoptatorului au dreptul la mostenirea adoptatului cu efecte depline.
:((
Buna seara .
De mentionat ca in prezent ,adoptia este de un singur fel.
Referitor la problema, daca la data aceea, adoptia a fost facuta cu efecte depline, adoptatul este tratat din punctul de vedere al succesiunii ca si copil natural .In acest caz, adoptatul cu efecte depline, pierde orice relatie civila ,orice drept civil succesoral cu referire la parintii naturali, sau viceversa , parintii naturali,sau rudele de sange ale acestuia, nu mai au drept la sucesiunea lasata de adoptatul cu efecte depline .
Problema e cam veche, tocmai din 1979, din ce spuneti dvs.,nu stiu daca se mai poate face ceva acum dupa atatia ani.
Marius Bote .
Ultima modificare: Vineri, 23 Iulie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
Incepant cu 1997 adoptia nu se mai poate face decat cu efecte depline,insa adoptiile cu efect restrans isi vor produce in continuare efectele conf principiului neretroactivitatii legii.Dar nu este cazul dvs. In cazul adoptiei cu efecte depline adoptatul este asimilat copilului natural.Nepoata de sora are vocatie succesorala generala la succesiune si va putea sa mosteneasca prin reprezentare (daca este nepoata in line directa) sau in nume propriu.
"Nepoata de sora" a adoptatei, sora ei fireasca. (Nu e vb de mama.) Codul civil român spune asa cum ziceti dumneavoastra, de unde rezulta ca aceasta nepoata a fost declarata mostenitoare ilegal dupa 1990 (desigur, de catre cei care - mandatarii - ii comercializeaza acum terenurile, ea fiind f. batrana). Dar: oare acelasi lucru il prevede si Codul civil austriac ( valabil la noi pana in 1942)? Si mai clar: si Codul civil austriac prevede ca "doar adoptatorul si rudele adoptatorului au dreptul la mostenirea adoptatului cu efecte depline"?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea adoptatului in transilvania Profion Profion Adoptatul conform Codului civil austriac, in Maramures, 1926, decedat in 1979, fara copii, fara testament, este asimilat adoptatului cu efecte restranse, sau ... (vezi toată discuția)
Codul civil austriac Profion Profion Ce prevede acest Cod privind succesiunea adoptatului cu efecte depline? (vezi toată discuția)
Mostenire Profion Profion O fata este adoptata in Maramures, la 1926. Adoptatorul moare in 1939, iar adoptata - fara urmasi sau testament - in 1979. Nepoata de frate a adoptatei ... (vezi toată discuția)