Bunica dvs va poate face un contract de intretinere sau un contract de vanzare cu clauza de intretinere....si astfel, dupa moartea ei tatal dvs nu va mai putea intraina imobilul pentru ca dvs sunteti proprietar.
Atata timp cat la momentul decesului bunicii tatal dvs va beneficia si de cota la care a renuntat in favoarea mamei sale, dobandind astfel asupra imobilului casa si teren cota de 1/1 va putea dispune de aceste bunuri dupa bunul plac.
Solutii...solutie ar fi sa testeze bunica in favoarea dvs astfel incat sa va revina dvs casa.
Ulterior, tatal va dispune numai de teren atata timp cat valorile celor doua imobile sunt apropiate astefl incat sa nu se incalce rezerva succesorala a tatalui.
Consider ca solutia propusa de colega mea este cea mai convenabila dar nu lipsita de interpretari.
Fiul are oricum obligatia legala d eintretinere si consider ca se va specula usor faptul ca accest contract a fost incheiat numai in scopul de a il indeparta de la ceea ce ii este cuvenit prin succesiune.
Si testamentul poate fi atacat, este adevarat, dar in acest caz se pastreaza echitatea, adica ii va reveni totusi imobilul teren, valorile sunt apropiate iar interesul dvs e sa pastrati locuinta.
Puteti dovedi cu martori si cu inscrisuri comportamentul tatalui , adica ca este alcoolic, ca nu isi achita imprumuturile si ca face datorii in mai multe locuri, iar in aceste conditii nu poate sa dovedeasca ca executa intretinere fata de mama sa (bunica dvs).
Bunica poate sa va faca un contract de vanzare-cumparare
incheiat la notar cu respectarea tuturor conditiilor legale,
astfel incat la decesul acesteia tatal dvs nu mai are ce msoteni.
Bunica are un venit de aproximativ 1500 de Lei, deci nu stiu daca se poate ridica problema intretinerii ei de catre tatal meu care are o pensie pe caz de boala de 400 de Lei. Singura varianta de care stiam este cea de a face un contract de vanzare-cumparare, insa discutand cu tata aceasta varianta, a refuzat categoric. Sunt constienta ca el nu are nici un drept in acest moment, insa intentia mea nu este sa-l indepartez ci sa-l protejez de el insusi ( imi este frica sa nu fi facut deja vreo promisiune scrisa, sa fi fost pacalit de cineva). In aceste conditii, nu as face ceva care sa sfideze dorinta tatalui meu, de teama ca tata sa nu se simta si mai marginalizat decat deja este. In aceeasi masura, nu as putea sa-l denigrez pe tata , mai ales intr-un loc public sau oficial.
Mi se pare mult mai apropiata de aceasta situatie delicata varianta testamentului. Cu toate acestea, casa cred ca valoreaza mult mai mult decat terenul, fiind o casa eleganta din caramida, cu 5 camere , veranda, terasa si cu toate utilitatile -iar gradina relativ mica, maxim 300mp cred.
Presupunand ca totusi s-ar realiza astfel succesiunea, tata ar putea ulterior sa vanda partea lui de mostenire sau bancile/creditorii sa-l execute silit ?