avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune/Testament/Contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune/Testament/Contract

Buna ziua! Am si eu o intrebare vis-a-vis de o succesiune. Bunica mea din partea tatalui, in varsta de 89 de ani detine o casa si o gradina. Cand bunicul meu a decedat in 1990, tatal meu, singurul lor fiu, a renuntat in favoarea bunicii partea lui de mostenire. Intre timp, tatal meu, un fost mare inventator, a renuntat la cercetare si a inceput sa bea pana cand a devenit alcoolic. Imediat dupa schimbarea tatalui meu, parintii mei au divortat si tata s-a mutat in casa bunicii, unde locuieste si in prezent. A incercat de multe ori sa o convinga pe bunica sa vanda casa si sa se mute intr-un bloc, insa bunica a refuzat de fiecare data. In ultimul timp, tata a afirmat de mai multe ori ca abia asteapta sa vanda casa si sa se mute la bloc. Atat bunica mea cat si eu ne temem de faptul ca dupa moartea bunicii ar putea pune in practica avertismentele, si in scurt timp ar ramane pe drumuri. As adauga faptul ca este un om foarte iresponsabil, avand imprumuturi la banci neachitate, pensia arvunita caselor de pariuri pentru 9 luni, si care supravietuieste in totalitate din munca si pensia bunicii si ajutorul meu. As dori sa stiu daca exista vreo modalitate de a-l impiedica pe tata sa-si duca la bun sfarsit intentiile. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: ContSters159772 , utilizator 21:18, 26 Iulie 2010
Daca tatal , in calitate de singur copil, va mosteni bunurile care apartin bunicii, acesta poate sa faca orice vrea cu acestea (sau cu partea lui de mostenire), inclusiv poate sa fie executata silit de catre creditori.
Bunica are un venit de aproximativ 1500 de Lei, deci nu stiu daca se poate ridica problema intretinerii ei de catre tatal meu care are o pensie pe caz de boala de 400 de Lei.

Nu cred ca ati inteles bine.
Colegii propusesera ca bunica sa faca un contract de intretinere cu dvs.. Ce inseamna asta: dvs. deveniti proprietara, aveti obligatia de intretinere ( care nu inseamna sa ii dati bani, ci ingrijire, asistenta in cazuri medicale, urgente, alimente etc.) pt restul vietii bunicii. Ideea e ca un astfel de contract nu poate fi atacat de tatal dvs. dupa decesul bunicii.
Astfel protejati bunurile sa nu fie instrainate de tatal dvs. si sa nu fie executate silit de creditorii lui.
Propun ca in contract sa fie mentionat si dreptul de abitatie al tatalui dvs. , sa aiba drept sa locuiasca acolo, sa nu se simta umilit sau obligat sa plece. Va putea sta acolo, doar ca dvs. veti fi proprietara.

Daca bunica va face testament in favoarea dvs., tatal poate ataca si castiga lejer, pt ca este mostenitor rezervatar. Este periculos testamentul, pt ca de fapt il repune in situatia pe care nu o doriti, sa vanda si/sau sa fie executat silit.
Propun ca in contract sa fie mentionat si dreptul de abitatie al tatalui dvs. , sa aiba drept sa locuiasca acolo, sa nu se simta umilit sau obligat sa plece. Va putea sta acolo, doar ca dvs. veti fi proprietara.

Va multumesc mult pentru raspuns. E o sugestie foarte buna. Sper ca tata va accepta aceasta propunere.
Ultima modificare: Luni, 26 Iulie 2010
ContSters159772, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! se poate face o declaratie de renuntare la mostenire ... vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Se poate face o declaratie de renuntare la mostenire atat timp cat parintii mei sunt in viata? Mama mea urmeaza sa mosteneasca o casa in ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)