avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este ...

Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si eu am renuntat la mostenire in favoarea fratelui - o casa). In acest moment sunt despartita de sot (avem doi copii) dar inca nu am introdus actele de divort. Intrebarea mea este: ce ACT pot face astfel incat sa-mi ramana mie casa in care locuiesc impreuna cu mama. Nu vreau sa impart la divort casa, sau in cazul in care se intampla ceva cu mama mea sa fie atacat . Ce act ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 14:19, 12 Aprilie 2023
Aveți două variante, niciuna care să vă convină pe deplin.
1. Donație, caz în care bunul este propriu, nu intră în masa partajabilă la divorț, dar actul poate fi atacat ușor de donator sau moștenitorii acestuia.
2. Vânzare-cumpărare, caz în care bunul devine bun comun, intră în masa partajabilă în caz de divorț și poate fi foarte greu atacat de către vânzător sau moștenitorii acestuia.

Probabil, cea mai bună variantă ar fi să terminați divorțul și apoi să cumpărați imobilul.
Eu as alege varianta donatiei dar acum depinde si cum va intelegeti cu fratele, el ar fi singurul ce ar putea ataca acest act si pune probleme... ca banuiesc ca bunicii, parintii mamei, nu mai sunt printre noi...
Ultima modificare: Miercuri, 12 Aprilie 2023
Ionut.ion, utilizator
casa cui, doamna ?
din ce ziceti, casa pt care ati dezbatut succesiunea e fie bunul propriu al fratelui ( unic proprietat daca tata era unicul proprietar), fie casa e bun in copropretate- mama, fratele.
cota cui o vreti ? A mamei ? Sa v-o doneze
Ultima modificare: Miercuri, 12 Aprilie 2023
gi-jane2, moderator
Din ce inteleg eu... exista doua case, una a tatalui ( la care sotia/mama si dansa a renuntat la mostenire si a ramas doar fratelui ) si una in care locuieste acum cu mama ( banuiesc ca doar a mamei...) si care doreste sa-i ramana doar dumneaei ( fara a intra la vreun eventual partaj-cu toate ca bunurile mostenite sunt doar bunuri proprii, nu intra la partaj-sotul are dreptul doar la cota dumnealui dupa decesul doamnei, in functie de cu cine vine la mostenire).

Singurul ce ar putea crea probleme* este fratele, cel ce a primit casa cealalta, pentru ca in caz de donatie este mostenitor rezervatar ( presupunand ca bunicii materni nu mai sunt printre noi) si ar putea cere partea lui, chiar daca a primit casa cealalta...
Ultima modificare: Miercuri, 12 Aprilie 2023
Ionut.ion, utilizator
Act de vanzare cumparare pot face doar dupa divort. Nu se poate face un testament si dupa divort sa anulam testamentul si sa fac act de vanzare cumparare?

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare in timpul divortului / partajului IleaM IleaM Am doua propietati cumparate pe numele mamei, fiind in divort/partaj cu sotul. As vrea sa ma asigur ca aceste propieteti imi vor ramane mie fara sa la impart ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)