1. Romania are o reglementare unica pe planeta
"Despre ce este vorba? Cand o salariata notifica starea de graviditate, postul nu va putea fi desfiintat si salariata nu va putea fi concediata! Este o reglementare cu un efect pervers, acest efect fiind ca angajatorii vor ezita sa angajeze femei."
2. Salariatii nu pot renunta nicicum la drepturile lor
"Art. 38 din Codul muncii interzice salariatului orice act de renuntare la vreunul dintre drepturile sale, nici daca renuntarea respectiva este solicitata de salariat, nici daca renuntarea este compensata de o serie de drepturi suplimentare si de beneficii pe care angajatorul le acorda salariatului. In nicio imprejurare, salariatul nu poate face concesii angajatorului."
3. Conditionarea demisiei este o aberatie
"Orice fel de clauza prin care demisia este conditionata - si am intalnit "n" variante prin care a fost circumstantiata demisia: fie era conditionata de gasirea unui inlocuitor, fie de obligatia angajatului de a face un training cu viitorul salariat, fie era conditionata de finalizarea unui proiect - revin, orice astfel de clauza este nula."
4. Ore suplimentare sunt numai cele pe care le solicita angajatorul
"Daca salariatul ramane la munca peste program, el trebuie sa poata proba ca i s-a cerut acest lucru. Proba nu se va face neaparat printr-o hartie oficiala, Curtea de Apel a acceptat si proba cu martori, mai ales cand a fost vorba de munca nenormata."
5. Clauza de neconcurenta nu prea are rost
"Daca sunt angajator, sa nu cred cumva ca sunt protejat de clauza de neconcurenta!!! Majoritatea dintre noi inseram cu inima impacata clauza de neconcurenta in contractele de munca, gandindu-ne ca ne va proteja in viitor. Din pacate, solutiile din instanta au fost, fara exceptie, in sensul nulitatii clauzelor de neconcurenta. S-a constatat ca aceasta clauza nu produce efecte juridice."
6. Pot proteja informatiile confidentiale din firma?
"In primul rand, despagubiri pentru divulgare - de-astea putem sa uitam, pentru ca trebuie sa probam prejudiciul in fata instantei, lucru aproape imposibil de facut. Singurul lucru la care putem spera este sanctionarea disciplinara a salariatilor care au divulgat informatii confidentiale, lucru pe care il putem face foarte usor prin regulamentul intern."
7. Incetarea raporturilor cu un angajat aflat in perioada de proba
"Instantele au spus-o clar: incetarea contractului de munca in aceasta situatie nu trebuie motivata. Nu am preaviz, nu trebuie sa furnizez un motiv si nu este o concediere. Este o incetare a contractului de munca prin simpla notificare."
8. Pot ajunge in situatia ca eu, ca firma, sa platesc prejudiciile create de angajat
"Clauza penala, cea prin care se prestabilesc penalitatile cuvenite in cazul nerespectarii unor clauze contractuale, e valabila intr-un contract comercial, ca si intr-un contract de prestari servicii, dar este nula intr-un contract de munca. Pot fi in situatia ca eu, ca firma, sa platesc despagubiri pentru scurgerea unor informatii confidentiale despre o firma-client, dar salariatul care a divulgat acele informatii sa nu poata fi obligat sa plateasca ceva."
9. Tipuri noi de contracte de munca
"Exista niste raporturi contractuale noi (le voi prezenta pe larg imediat), numite si "contracte de nisa", corespunzatoare intereselor particulare ale angajatului si salariatului.Seminarul National de Legislatia Muncii 2010 (DVD) Si nu le-as mentiona daca n-ar fi intalnite, daca n-ar fi utilizate pe continent si daca nu ar exista recomandarea Comisiei Europene in sensul flexibilizarii raporturilor de munca contractuale in toate tarile membre. Cu siguranta, si Romania, mai devreme sau mai tarziu, va deschide portile catre variantele acestea flexibile de raporturi contractuale."
sursa legislatia muncii.ro
Cel mai recent răspuns:
rosu gheorghe , utilizator
12:19, 25 Iulie 2010