avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Semnare contract confidentialitate pe termen nelimitat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Semnare contract confidentialitate pe termen nelimitat

Buna seara.
Mi se cere la firma la care lucrez sa semnez un contract de confidentialitate VALABIL PE TERMEN NELIMITAT. (toata viata)
In cazul in care este incalcat (de catre mine bineinteles !) sunt obligat sa le platesc despagubiri, dar NU mai putin decat dublul venituror realizate la acea firma pe perioada lucrata la ei.
Mentionez ca sunt mecanic auto si in caz de refuz sunt sanctionat cu datul afara.
Este legal un astfel de contract ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 5 Noiembrie 2014
Sunt legale aceste clauze, conform C muncii.

Art. 20 C. muncii

(1) În afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a) clauza cu privire la formarea profesională;
b) clauza de neconcurenţă;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidenţialitate.

Art. 26 C muncii

(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.

Protejarea informatiilor confidentiale este esentiala, mai ales atunci cand acestea sunt utilizate si de salariati pentru indeplinirea atributiilor mentionate in fisele de post. Totul este sa nu se transforme intr-un abuz. Puteti ajunge la o intelegere, dar care trebuie pusa pe hartie.



Parerea mea este ca se poate transfoma intr-un abuz f. simplu.
Pur si simplu mi se strecoara in geanta, sacosa ori buzunar, un CD, DVD ori stick cu date din firma. Mai pot dovedi ca habar nu am de acest lucru ???!
clauza de confidentialitate nu poate fi stabilita doar in sarcina dvs, este o clauza care il obliga in egala masura si pe angajator
@ alexandrubirtoc

Potrivit art. 26 din Codul muncii, prin intermediul ei părţile convin ca, pe toată durata contractului şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective sau în cele individuale de muncă .

Asadar, o astfel de clauză trebuie să stabilească pentru salariatul parte în contractul individual de muncă informaţiile (datele) suplimentare pe care este ţinut contractual să nu le divulge.

Clauza de confidenţialitate poate să producă efecte şi după încetarea contractului individual de muncă. Dar, spre deosebire de clauză de neconcurenţă, cea de confidenţialitate pentru a produce efecte după momentul încetării contractului, trebuie obligatoriu să preexiste acestui moment.

De asemenea, angajatorul este ţinut, conform art. 40 alin. 2 Iit. i "să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilor".

Încălcarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese (art. 26 alin. 2). Evident, cu toate că textul nu precizează expres, daunele-interese se datorează corespunzător prejudiciului produs (cu vinovăţie), prin încălcarea clauzei, celeilalte părţi.

Prin urmare, pentru a fi valabila o astfel de clauza, trebuie sa existe mai intai prevederi în regulamentul intern, în contractul colectiv sau în cel individual de muncă referitor la datele si informatiile care nu pot fi divulgate de catre salariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de fidelitate - clauza de confidentialitate dan.dan dan.dan Buna seara, Din cate stiu, clauza de fidelitate este valabila doar daca ii acord o suma de bani in plus la salariu angajatului respectiv. Se aplica aceeasi ... (vezi toată discuția)
Act aditional la cm - clauza de confidentialitate polaris polaris Buna ziua, Am primit de curand la semnat un act aditional la contractul meu de munca privind introducerea unei clauze de confidentialitate. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate ginutz_a ginutz_a Ce valoare are o clauza de confidentialitate intr-un contract? este recunoscuta de legislatia romana? daca este incalcata, care sunt sanctiunile? (vezi toată discuția)