Sunt legale aceste clauze, conform C muncii.
Art. 20 C. muncii
(1) În afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a) clauza cu privire la formarea profesională;
b) clauza de neconcurenţă;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidenţialitate.
Art. 26 C muncii
(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.
Protejarea informatiilor confidentiale este esentiala, mai ales atunci cand acestea sunt utilizate si de salariati pentru indeplinirea atributiilor mentionate in fisele de post. Totul este sa nu se transforme intr-un abuz. Puteti ajunge la o intelegere, dar care trebuie pusa pe hartie.
Parerea mea este ca se poate transfoma intr-un abuz f. simplu.
Pur si simplu mi se strecoara in geanta, sacosa ori buzunar, un CD, DVD ori stick cu date din firma. Mai pot dovedi ca habar nu am de acest lucru ???!
clauza de confidentialitate nu poate fi stabilita doar in sarcina dvs, este o clauza care il obliga in egala masura si pe angajator
@ alexandrubirtoc
Potrivit art. 26 din Codul muncii, prin intermediul ei părţile convin ca, pe toată durata contractului şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective sau în cele individuale de muncă .
Asadar, o astfel de clauză trebuie să stabilească pentru salariatul parte în contractul individual de muncă informaţiile (datele) suplimentare pe care este ţinut contractual să nu le divulge.
Clauza de confidenţialitate poate să producă efecte şi după încetarea contractului individual de muncă. Dar, spre deosebire de clauză de neconcurenţă, cea de confidenţialitate pentru a produce efecte după momentul încetării contractului, trebuie obligatoriu să preexiste acestui moment.
De asemenea, angajatorul este ţinut, conform art. 40 alin. 2 Iit. i "să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilor".
Încălcarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese (art. 26 alin. 2). Evident, cu toate că textul nu precizează expres, daunele-interese se datorează corespunzător prejudiciului produs (cu vinovăţie), prin încălcarea clauzei, celeilalte părţi.
Prin urmare, pentru a fi valabila o astfel de clauza, trebuie sa existe mai intai prevederi în regulamentul intern, în contractul colectiv sau în cel individual de muncă referitor la datele si informatiile care nu pot fi divulgate de catre salariat.