Buna seara,
Din cate stiu, clauza de fidelitate este valabila doar daca ii acord o suma de bani in plus la salariu angajatului respectiv.
Se aplica aceeasi regula si in cazul clauzei de confidentialitate? Aceasta clauza expira odata cu incetarea contractului de munca, sau se poate prelungi pe o perioada specificata de mine?
P)otrivit art. 39 alin. 2 din Codul muncii salariatul are obligatia de fidelitatefata de angajator, adica sa se abtina de la orice act care ar dauna intereselor angajatorului.Prin acordul partilor sau prin regulamentul intern se poate concretiza o asemenea obligatie. Clauza de confidentiale are cu totul alt inteles si daca este negociata si introdusa in contract naste in arcina salariatului obligatia de a nu divulga atiti in timpul ciut si dupa incetarea CIM date sau procedee tehnice deprinse la angajator. Ambele clauzwe pot naste in sarcina angajatorului plata unor sume de bani pentru salariat
Prin clauză de confidenţialitate, potrivit art. 26 alin. 1, părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
Obligaţia de fidelitate este reglementată expres de art. 39 alin. 2 lit. d din Codul muncii.
Clauza de confidenţialitate poate să producă efecte şi după încetarea contractului individual de muncă. Dar, spre deosebire de clauză de neconcurenţă, cea de confidenţialitate pentru a produce efecte după momentul încetării contractului, trebuie obligatoriu să preexiste acestui moment. Într-adevăr, potrivit art. 26 alin. 1, părţile convin pentru "... toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia să nu transmită date sau informaţii... "; aşadar, pentru a produce efecte după încetarea contractului, clauza trebuie să existe şi anterior, pe parcursul existenţei acestuia .
Încălcarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese (art. 26 alin. 2). Evident, cu toate că textul nu precizează expres, daunele-interese se datorează corespunzător prejudiciului produs (cu vinovăţie), prin încălcarea clauzei, celeilalte părţi.