avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Clauza de Mobilitate
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Clauza de Mobilitate

Unde pot gasi lamuriri privind clauza de mobilitate si confidentialitate privind profesia de consilier juridic?
Sunt consilier juridic cu contract individual de munca, deci sunt angajat, nu functionar public.
As dori sa pot beneficia de aceasta clauza de mobilitate, dar imi trebuie actul normativ care reglementeaza acest lucru, eventual obligativitatea angajatorului.
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2010
adriea2007, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:30, 2 Iunie 2010
Legea 53/2003 - Codul Muncii, art. 25 şi art. 26
Legea nr. 514/2003
Statutul profesiei de consilier juridic, art.60 alin. (2)
Legea nr. 188/1999

Inaplicabilitatea dispoziţiilor art. 60 alin. (2) din Statutul profesiei de consilier juridic, consilierilor juridici având statut de funcţionari publici.

O zi buna.





Clauza de mobilitate este reglementată de art. 25 din Codul muncii , părţile pot stabili, în considerarea specificului muncii, ca executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat să nu se realizeze într-un loc stabil de muncă, beneficiind, în schimb, de prestaţii suplimentare în bani sau în natură.
Sunt de părere că această clauză de mobilitate trebuie să conţină nu numai menţiunea că salariatul îşi va îndeplini obligaţiile de serviciu în mai multe locuri de muncă, cu evidenţierea unităţilor, subunităţilor, localităţilor, etc., efectuând şi anumite deplasări, dar ea va trebui să conţină şi natura ori cuantumul prestaţiilor suplimentare În bani sau în natură la care salariatul are dreptul (cheltuielile de transport, cazare, masă, eventual sporuri la salariu - etc.).
De asemenea, cred, ca ar trebui să se precizeze că "mobilitatea" salariatului, deplasările lui nu vor afecta felul muncii şi, evident, nici salariul (evident, În sens negativ).
Ca şi orice altă clauză contractuală, clauză de mobilitate trebuie să răspundă intereselor angajatorului, dar să ţină seama şi de interesele salariatului. De aceea, o astfel de clauză nu poate avea caracter excesiv şi exclude, fireşte, abuzul de drept săvârşit de angajator. Actele de dispoziţie ale angajatorului referitoare la schimbarea locului de muncă - posibile ca urmare a existenţei clauzei de mobilitate - trebuie să se întemeieze de fiecare dată pe o cerinţă reală şi serioasă.
Este esenţial de subliniat că angajatorul, în temeiul clauzei de mobilitate, nu poate să impună schimbarea altor elemente contractuale decât locul de muncă şi nici nu poate să ceară schimbarea domiciliului sau a reşedinţei salariatului (având în vedere art. 25 alin. 2 din Constituţia României).

Potrivit art. 26 din Codul muncii, prin intermediul clauzei de confidentialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective sau în cele individuale de muncă .
Clauza de confidenţialitate poate să producă efecte şi după încetarea contractului individual de muncă. Dar, spre deosebire de clauză de neconcurenţă, cea de confidenţialitate pentru a produce efecte după momentul încetării contractului, trebuie obligatoriu să preexiste acestui moment. Într-adevăr, potrivit art. 26 alin. 1, părţile convin pentru "... toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia să nu transmită date sau informaţii... "; aşadar, pentru a produce efecte după încetarea contractului, clauza trebuie să existe şi anterior, pe parcursul existenţei acestuia .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de fidelitate - clauza de confidentialitate dan.dan dan.dan Buna seara, Din cate stiu, clauza de fidelitate este valabila doar daca ii acord o suma de bani in plus la salariu angajatului respectiv. Se aplica aceeasi ... (vezi toată discuția)
Act aditional la cm - clauza de confidentialitate polaris polaris Buna ziua, Am primit de curand la semnat un act aditional la contractul meu de munca privind introducerea unei clauze de confidentialitate. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Spor de confidentialitate pentru consilierii juridici? nanuca nanuca Este obligatoriu ca firma care angajat un CJ sa-i acorde spor de confidentialitate? (vezi toată discuția)