avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional la CM - Clauza de confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional la CM - Clauza de confidentialitate

Buna ziua,

Am primit de curand la semnat un act aditional la contractul meu de munca privind introducerea unei clauze de confidentialitate.
Lucrez la o institutie publica, unde nu se plateste un asemenea spor si nici nu se intentioneaza a se plati dupa semnarea acestui act.
Pe langa obisnuitele cerinte de a nu divulga informatii privind natrura muncii pe durata contractului, se cere acest lucru si pentru o perioada de 3 ani dupa incetarea acestuia pe o perioada de 3 ani, nerespectarea acestei clauze putand duce pana la plata de daune interese.
Din moment ce nu sunt platit pentru asa ceva, nu am un asemenea spor, cum mi se poate cere sa semnez? Este legal?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: loriel , utilizator 10:57, 4 Iulie 2012
Daca nu este prevazut in CCM sau regulament intern nu se plateste. A nu se confunda cu clauza de neconcurenta (art.21 din codul muncii).

Confidentialitatea pe care trebuie sa o respectati are legatura cu natura sarcinilor de serviciu pentru care ati fost angajat si sunteti salarizat si nu va impiedica sa va angajati la alt loc de munca.

Pot face obiectul unei clauze de confidenţialitate datele şi informaţiile de care salariatul ia cunoştinţă în timpul executării contractului de muncă. Aceste date şi informaţii pot privi două aspecte: pe de o parte, activitatea unităţii, iar pe de altă parte, situaţia personală a părţilor contractului de muncă ori a altor salariaţi. (Ovidiu Ţinca, Unele observaţii referitoare la clauza de confidenţialitate din contractul individual de muncă, în Revista de drept comercial nr. 9/2004, p. 109)

Obligaţia de confidenţialitate subzistă după încetarea contractului individual de muncă, indiferent de motivul încetării. (Raluca Dimitriu, Clauza de neconcurenţă şi clauza de confidenţialitate în reglementarea noului Cod al muncii, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2003, p. 26)

Potrivit art. 26 din Codul muncii, prin intermediul clauzei de confidentialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
Clauza de confidenţialitate poate să producă efecte şi după încetarea contractului individual de muncă. Dar, spre deosebire de clauză de neconcurenţă, cea de confidenţialitate pentru a produce efecte după momentul încetării contractului, trebuie obligatoriu să preexiste acestui moment. Într-adevăr, potrivit art. 26 alin. 1, părţile convin pentru "... toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia să nu transmită date sau informaţii... "; aşadar, pentru a produce efecte după încetarea contractului, clauza trebuie să existe şi anterior, pe parcursul existenţei acestuia .

Încălcarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese (art. 26 alin. 2 C.mun.).
Buna ziua,

Daunele -interese la care face referire art. 26 din codul muncii pot fi stabilite de catre angajator si mentionate in CIM?
Am auzit pareri conform carora este considerat abuz ca angajatorul sa mentioneze in CIM o suma anume ca despagubire si ca stabilirea prejudiciului trebuie lasat in grija instantei.

Puteti sa ma lamuriti, va rog?
Se pot stabili in c.i.m. astfel de daune , insa instanta de judecata are posibilitatea de a stabil exact cuantumul acestora ... exista situatii in care angajatorii supraevalueaza cuantumul lor.
Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de fidelitate - clauza de confidentialitate dan.dan dan.dan Buna seara, Din cate stiu, clauza de fidelitate este valabila doar daca ii acord o suma de bani in plus la salariu angajatului respectiv. Se aplica aceeasi ... (vezi toată discuția)
Semnare contract confidentialitate pe termen nelimitat alexandrubirtoc alexandrubirtoc Buna seara. Mi se cere la firma la care lucrez sa semnez un contract de confidentialitate VALABIL PE TERMEN NELIMITAT. (toata viata) In cazul in care este ... (vezi toată discuția)
Contract de confidentialitate darck darck Buna ziua, rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri legate de contractele de confidentialitate. Lucrez intr-o firma avand functia de Director Vanzari, iar ... (vezi toată discuția)