avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACT DE CONFIDENTIALITATE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACT DE CONFIDENTIALITATE

Buna ziua,
rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri legate de contractele de confidentialitate.
Lucrez intr-o firma avand functia de Director Vanzari, iar fiecare nou angajat al firmei i se ofera un regulament de ordine interioara si un contract de confidentialitate semnate in dubul exemplar. Ctr de confidentialitate are inscris toate aspectele care ar prejudicia firma de actiunile sau inactiunile angajatilor nostri. Mentionez ca aceste contracte Nu sunt facute la notar ci in interiorul firmei.
Pana acum nu a fost cazul sa aduc in discutie aceste contracte, insa de curand 5 dintre cei mai buni angajati au fost "racolati" de o firma concurent,; anuntandu-si demisia, acestia urmeaza sa lucreze in continuare pt acea firma concurenta.

Va rog foarte mult sa-mi transmiteti daca pot aduce in discutie ctr de confid, si daca acestea au valoare juridica sau pana la urma ce pot face intr-o astfel de situatie, intrucat firma in care lucrez a fost serios afectata de aceste actiuni ale angajatilor si a firmei concurente,

Cu stima,

David Ionescu
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:08, 12 Octombrie 2009
Codul muncii
Art. 26. - (1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.
Dupa cum sesizati nu este vorba de un contract ci de o clauza care obliga salariatul sa nu transmita datele sau informatiile confidentiale, in caz contrar va suporta plata unor daune-interese. Daca puteti dovedii ca au incalcat aceasta clauza, opinia mea este ca puteti solicita in instanta repararea prejudiciului.
Posibilitatea incheierii unui contract de confidentialitate este prevazuta de art.17 alin.(4) din Codul Muncii. Acest tip de contract se incheie in doua exemplare, intre angajat si angajator, de obicei cu persoana selectata in vederea angajarii si [nu inceteaza prin incheierea contractului individual de munca de catre candidat ] daca, in mod explicit se prevede acest lucru.
Contractele de confidentialitate sunt anexe ale contractului de munca (desi exista posibilitatea introducerii chiar in contractul de munca a unei clauze de confidentialitate.)
Pentru a fi valabil, contractul de confidentialitate (care este un act consensual, dar nu solemn), nu trebuie incheiat la notar, ci poate fi un act sub semnatura privata, perfect valabil daca indeplineste regulile generale de valabilitate ale contractelor (consimtamant valabil exprimat, capacitatea persoanelor care il incheie, existenta cauzei si a unui obiect licit etc.), este incheiat in doua exemplare si poarta data certa. Necesitatea incheierii in forma scrisa este ceruta atat de lege cat si de posibilitatea probarii celor cuprinse in el. De asemenea este f.bine ca ele sa fie inregistrate in registrele de evidenta ale firmei, cu mentiunea nr. de exemplare incheiate.
Va sfatuiesc insa, ca pe viitor sa incheiati contracte de confidentialitate separate de contractul de munca numai pt. viitorii semnatari ai acestora (pe timpul perioadei de proba), iar in momentul incheierii contractului individual de munca sa cuprindeti, in chiar continutul acestuia, clauza de confidentialitate si pe cea de neconcurenta. (doua clauze distincte si care au caracteristici distincte, din care, cea mai importanta este aceea ca, spre deosebire de clauza de neconcurenta (limitata la 2 ani), clauza de confidentialitate nu este limitata in timp )
In concluzie, puteti utiliza respectivele contracte, cu mentiunea ca ele nu pot cuprinde prevederi sau clauze ilicite, care sunt nule de drept.
1. Era bine daca introduceati si clauza de neconcurenta, valabila dupa incetarea CIM si care v-a scapat din vedere.
2. Iata ce prevede Codul muncii in legatura cu clauza de neconcurenta:
Art. 21. - (1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.
Art. 22. - (1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Art. 24. - In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Potrivit art. 26 din Codul muncii, prin intermediul ei părţile convin ca, pe toată durata contractului şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective sau în cele individuale de muncă .
Clauza de confidenţialitate poate să producă efecte şi după încetarea contractului individual de muncă. Dar, spre deosebire de clauză de neconcurenţă, cea de confidenţialitate pentru a produce efecte după momentul încetării contractului, trebuie obligatoriu să preexiste acestui moment.
Încălcarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese (art. 26 alin. 2).
Colegul @freeelis are dreptate, am modificat interventia precedenta!

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)
Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)