avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de somaj dupa absolvirea facultatii daca pe ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de somaj dupa absolvirea facultatii daca pe timpul studiilor am intrat in somaj conf art 65 c. muncii?

As dori sa aflu daca beneficiez de indemnizatie de somaj in cazul in care sunt proaspata absolventa de studii superioare. In timpul facultatii am lucrat dar anul trecut (2009) am intrat in somaj conform prevederilor art 65 C. muncii. Pot beneficia de somaj daca imi depun actele sau nu mai am voie pentru ca am beneficiat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:14, 26 Iulie 2010
1. Din Legea 76/2002:
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ sau după satisfacerea stagiului militar;
...
Art.17
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;

Art.34
(3) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiază de indemnizaţii de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.

2. Valoarea indicatorului social de referinta, la aceasta data, este de 500 lei.
3. Asadar daca va inscrieti la AJOFM in termen de 60 de zile de la absolvire, daca la data absolvirii nu aveti venit (contract individual de munca) sau aveti venituri mai mici de 500 lei veti beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am terminal liceul. pot obtine indemnizatie de somaj? Corneliu88 Corneliu88 Buna ziua.In 2010 am terminat liceul.In termeni legali pot primi indemnizatie de somaj? Am incercat sa ma angajez dar nu am gasit unde. (vezi toată discuția)
Somaj elev BiancaAlexandra BiancaAlexandra Pot beneficia de somaj daca am terminat liceul acum pe 30 mai si inca nu am dat bacul? Multumesc. (vezi toată discuția)