avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Am si eu o problema.Am o vecina de 86 de ani,inainte sa moara sotul ei,acum 10 ani,si-au facut testament unul celuilalt,ea nu are copii.mi-a propus sa ma mut eu la dansa cu sotul si fata mea sa am grija de dansa,medicamente,intretinere ,renovari,etc,iar dupa moartea ei sa ramanem cu casa,insa ea vrea sa ne faca un contract de intretinere.Intrebarea este cat de valabil este acest contract,daca rudele ei (nepoti,cumnati,)pot ataca acest contract dupa moartea ei,sau daca eu dupa ce moare dansa pot sa-mi fac un act de mostenitor legal si neatacabil.In acest contract se poate specifica oare ca dupa moartea dansei nimeni din neamul ei nu are voie sa atace?eu sunt acum in situatia de a fi data afara de surorile mele,acestea au aut doua case mostenire si acum se judeca intre ele pentru indiviziune,iar eu nu am nici un drept.De acee nu stiu ce sa fac m-as duce la vecina dar mi-e frica ca o intretin ,inmormintari,etc,iar dupa aceea vin neamurile si ma da afara.vecina spune ca s-a interesat si ca nu are dreptul decat rudele de gradu 1(copii),sa atace contractul.rog pe cine este in masura,sa ma lamureasca si ce pot sa fac.Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 20:00, 26 Iulie 2010
Incheiati un contract de intretinere la notar cu respectarea tuturor formelor si conditiilor cerute de lege.
In contract nu se poate prevedea ca rudele nu pot ataca actul -
acesta ar fi un abuz si ar fi o incalcare grava a accesului
liber la justitie, garantat de Constitutie.
Daca actul este incheiat legal, iar dvs va veti indeplini obligatiile de intretinere asumate prin act atunci nu aveti de ce sa va faceti griji.
buna ziua .
contractul de intretinere , daca este autentificat si sunt indeplinite obligatiile contractuale de catre debitor , nu poate fi reziliat .
incheiati un astfel de contract la notar, si ulterior intabulati-l in CF.
recomand obtinerea unui certificat medico legal, pt . vanzatoare, care sa ateste faptul ca este in deplinatatea facultatilor mentale.
Ultima modificare: Luni, 26 Iulie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
Nu au dreptul nici rudele de gr.I sa atace contractul de intretinere.
Este un contract intuitu personae, nu poate fi solicitata rezilierea decat in instanta, de catre parti, in speta de catre persoana intretinuta, pt neplata intretinerii ( adica neindeplinirea obligatiei de ingrijire, alimente etc.).

Daca va indepliniti obligatiile nu aveti de ce sa va faceti griji. Pastrati chitante, facturi, martori ( vecini care sa stie ca aveti grija de batrana) pentru orice eventualitate.
dar daca incheiem contractul casa ramane tot pe numele batranei sau al nostru
si daca ramane tot pe numele dansei noi cum facem dupa moartea ei ca sa avem un act de proprietar?
Dvs. veti fi proprietar. Faceti contractul la notar, cu toate documentele necesare ( vi le spune notarul) si intabulati-va dreptul de proprietate in cartea funciara.
Succes!

Alte discuții în legătură

Ajutor pt. persoana in varsta contra apartament Lillies2012 Lillies2012 Am o ruda in varsta in imposibilitatea de a se intretine singura (atat financiar cat si in orice alta forma). Cum costul ajutorului (cred ca va necesita un ... (vezi toată discuția)
Atac contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager emil29 emil29 Buna ziua, Vreau sa fac un contract de vanzare -cumparare cu o batraba de 84 de ani(am scos un certif care atesta ca este in deplinatatea facultatilor ... (vezi toată discuția)
Donatie bun imobil Bighydeva Bighydeva Buna ziua, daca proprietarul unui apartament vrea sa il doneze dar nu dispune de certificatele de deces ale parintilor nu se poate incheia donatia?Asa mi-a zis ... (vezi toată discuția)