avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozite si taxe
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozite si taxe

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: daca un teren este adus de o unitate administrativ teritoriala ca aport intr-o asociere in participatiune cu o societate comerciala, cine datoreaza impozitul pe teren?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: achiper , utilizator 23:56, 20 Septembrie 2007
Asocierea in participatiune nu are personalitate juridica,nu exista transfer de proprietate a bunurilor catre noua entitate prin urmare proprietarul plateste impozitul ,noua entitate nefiind persoana juridica distincta de cea a participantilor.
Corect in principiu, dar ma incurca prevederile art.256 alin.(3) Cod fiscal: "Pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, se stabileste taxa pe teren care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe teren" - in cazul concesiunii e deci clar, insa in cazul unei asocieri in participatiune? Se asimileaza acest caz cu darea in folosinta si administrare?

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: daca un teren este adus de o unitate administrativ teritoriala ca aport intr-o asociere in participatiune cu o societate comerciala, cine datoreaza impozitul pe teren?
Multumesc.

in acest caz, impozitul pe teren este datorat de cel care foloseste terenul respectiv.
Sunt cercetator si pentru o perioada de 90 de zile lucrez in Danemarca in cadrul unui proiect de cercetare pe baza unui contract in care se specifica ca sunt platita sub forma de consultacy fee. In baza legilor din Danemarca, veniturile obtinute pe o perioada maxima de 3 luni nu sunt impozitate in Danemarca. Prin urmare, mi s-a comunicat ca oficialitatile din Danemarca vor comunica in Romania suma de bani cu care voi fi remunerata si ca aceasta suma nu a fost impozitata in Danemarca. Intrebarea mea este: in baza carei legi voi fi impozitata in Romania si cu ce procent ? Cum va fi interpretat termenul consultancy fee pe baza legilor existente in Romania? Ca drepturi de autor sau exista categorie aparte de impozitare pentru consultanta. Temerea mea este ca legea din Romania nu este clara si ca vor exista probleme in privinta impozitarii in tara, pe baza contractului actual. Am luat legatura cu biroul contabilitate al institutului unde lucrez si mi s-a precizat ca pot solicita in Danemarca incheierea unui act aditional in care sa se specifice mai pe larg tipul de activitate desfasurate aici. Din acest motiv va solicit ajutorul, pentru a cunoaste optiunile probabile de impozitare in Romania, in favoarea mea si nu a statului roman.
Veniturile castigate din strainatate trebuie declarate in formularul 201- Declaratie speciala privind veniturile din strainatate?
Va multumesc anticipat pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit teren parohie mirunadinu mirunadinu Am contract de arenda cu Parohia comunei de mai multi ani. Recent curtea de conturi a facut un control la Primarie si a cerut ca eu ARENDASUL, PERSOANA ... (vezi toată discuția)
Dubla taxare teren Ruxzara Ruxzara Buna ziua, azi am aflat cu stupoare ca, pe linga chiria pe care o platesc primariei pentru curte trebuie sa platesc si o taxa/impozitare catre institutia la ... (vezi toată discuția)
Folosinta gratuita tibir tibir am un teren obtinut in baza legii 15/2003 pentru tineri; avand in vedere ca este in folosinta gratuita exista obligativitatea platii vreunei taxe sau impozit ... (vezi toată discuția)