bine,bine dar cel carea fost lovit mai putin era in legitima aparare. Nu se tine cont de asta?Pai,asa,daca am necaz pe cineva,il provoc,ii dau un pumn si apoi ma las batut mar si-l bag pe ala la puscarie ca sunt batut mai rau?
legitima aparare presupune proportionalitatea apararii cu cea a atacului...daca apararea depaseste atacul nu mai este legitima aparare ci fapta penala...asa e legea
eu sunt Gica -contra si tot nu inteleg sau mai bine zis nu vreau sa inteleg.Pai,eu in momentul acela cand primesc un pumn in gura,reactionez si dau si eu ca sa ma apar.Pot eu sa stiu ca pumnul meu este mai puternic decat al agresorului?Nu,serios,chiar asa este ?Poate n-am inteles eu bine.Multumesc si ma scuzati !
Limitele legitimei aparari pot fi depasite fara ca cel care o face sa raspunda penal daca din probe rezulta ca cel care a fost agresat initial a apreciat in mod gresit violenta atacului, si-a simtit, de exemplu, viata in pericol si a reactionat pentru a-si apara viata. In cazul in care se apreciaza totusi de catre instanta de judecata ca s-au depasit limitele legitimei apari, oricum beneficiati de o circumstanta atenuanta, care va injumatateste limitele pedepsei.
In oricare dintre situatii va recomand sa va ganditi bine apararea, sa aveti in vedere ce spun martorii si, mai ales sa va prezentati in fata unui medic de specialitate pentru eliberarea unui certificat medical din care sa rezulte ca si d-voastra ati fost agresat. Si apoi, nu uitati ca in termen de 60 de zile sa formulati plangere penala pentru lovire, pentru ca e posibil ca d-voastra sa aveti impresia ca totul s-a terminat si ca nu se va intampla nimic, iar agresorul sa depuna plangere penala doar in ultimele zile inainte de decaderea din termen si dupa aceea sa nu mai puteti face nimic