avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate copil minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate copil minor

Buna ziua,

Care sunt modalitatile prin care pot transfera in proprietate un apartament copilului meu de 9 luni? Se poate pune si o clauza privind dreptul de vanzare de catre mama inainte de majoratul copilului sau o data transferat/vandut numai el il poate vinde? Apartamentul este dobandit inainte de casatorie. In acest caz , dupa vanzarea evantuala catre fiul meu, are si sotul dreptul sa il vanda, sau trebuie sa fie de acord cu vanzarea de catre mine?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 19:21, 26 Iulie 2010
Art. 105C.fam.

Parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor si de a-l reprezenta in actele civile pana la data cand el implineste varsta de paisprezece ani.

Dupa implinirea varstei de paisprezece ani minorul exercita singur drepturile si isi executa tot astfel obligatiile, insa numai cu incuviintarea prealabila a parintilor, spre a-l apara impotriva abuzurilor din partea celui de-al treilea.

Dispozitiile sectiunii a II-a din prezentul capitol vor fi aplicabile prin asemanare. Cu toate acestea nu se va intocmi inventarul prevazut in art. 126, in cazul in care copilul nu are alte bunuri decat cele de uz personal.

Art. 106

Parintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor parintelui in afara de dreptul la mostenire si la intretinere.

Art. 107

Copilul minor este intretinut de parintii sai. Daca minorul are un venit propriu, care nu este indestulator, parintii au obligatia sa asigure conditiile necesare pentru cresterea, educarea, invatatura si pregatirea sa profesionala.

In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere datorata de parinti minorului, felul si modalitatile executarii precum si contributia fiecaruia dintre parinti, se vor stabili de instanta judecatoreasca cu ascultarea autoritatii tutelare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor florin77.popescu florin77.popescu poate cineva sa ma ajute cu un raspuns/sfat? as vrea sa stiu daca a existat/există o posiblitate de a vira pensia copilului, fără ca mama si actualul ei ... (vezi toată discuția)
Curator chn chn tatal copiilor mei a decedat in urma cu aproape 3 ani; copiii sunt minori ( 9 si 11 ani) si sunt mostenitorii legali ai tatalui lor; la moartea lui, Primaria ... (vezi toată discuția)
Prelungire pensie de intretinere in cazul minorului devenit major danutza_mihai danutza_mihai Buna seara. Imi doresc sa va intreb pe ce temei juridic pot intemeia o cerere de prelungire a pensiei de intretinere in cazul in care minorul a devenit major ... (vezi toată discuția)