avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... AJUTOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

AJUTOR

poate cineva sa ma ajute cu un raspuns/sfat?

as vrea sa stiu daca a existat/există o posiblitate de a vira pensia copilului, fără ca mama si actualul ei iubit să beneficieze/bucure de ea.

dacă coplilul are nevoie de ceva, un fel de tuture să aibă acces la bani şi să-i ofere fără nicio problemă?

Multumesc pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:30, 21 August 2009
Depinde de varsta copilului.
Puteti sa constituiti un cont special in care sa varsati suma respectiva la care sa aiba acces numai copilul, asta in principiu.
Instituirea tutelei minorului vizează situaţii în care, din diferite motive, o persoană fizică sub 18 ani este lipsită de ocrotire
părintească:
- când ambii părinţi sunt: morţi; necunoscuţi; decăzuţi din drepturile părinteşti , puşi sub interdicţie judecătorească ; dispăruţi sau declaraţi morţi;
- când copilul este abandonat sau este lipsit de îngrijirea ambilor părinţi;
- în cazul în care, la desfacerea adopţiei, instanţa hotărăşte instituirea tutelei în interesul minorului.

Referitor la pensia de intretinere: cand intretinerea este datorata pentru un copil, ea va fi stabilita "pana la o patrime" din castigul dv. din munca. Tinand cont de varsta si de forma de scolarizare pe care o urmeaza minorul, instanta va acorda o suma incadrata in acest plafon. Daca nu ajungeti la o intelegere cu mama copilului referitor la suma, propuneti dv in instanta o suma care sa refelcte nevoile reale ale copilului. Am inteles din alta postare a dv ca aveti un salariu f. mare si, sincer, 2200 lei ca pensie de intretinere pentru un copil de 5 ani parca mi se pare prea mult.
Exista posibilitatea de a vira banii pe un card , sau in cadrul unui cont bancar .
Codul familiei prevede:
Art. 105. - Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copilului lor minor şi de a-l reprezenta în actele civile până la data când el împlineşte vârsta de paisprezece ani.
După împlinirea vârstei de paisprezece ani minorul exercită singur drepturile şi îşi execută tot astfel obligaţiile, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor, spre a-l apăra împotriva abuzurilor din partea celui de-al treilea.
Dispoziţiile secţiunii a II-a din prezentul capitol vor fi aplicabile prin asemănare. Cu toate acestea nu se va întocmi inventarul prevăzut în art. 126, în cazul în care copilul nu are alte bunuri decât cele de uz personal.
Art. 106. - Părintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului şi nici copilul asupra bunurilor părintelui în afară de dreptul la moştenire şi la întreţinere.
Art. 107. - Copilul minor este întreţinut de părinţii săi.
Dacă minorul are un venit propriu, care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia să asigure condiţiile necesare pentru creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere datorată de părinţi minorului, felul şi modalităţile executării precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi, se vor stabili de instanţa judecătorească cu ascultarea autorităţii tutelare.
Art. 108. - Autoritatea tutelară este obligată să exercite un control efectiv şi continuu asupra felului în care părinţii îşi îndeplinesc îndatoririle privitoare la persoana şi bunurile copilului.
Delegaţii autorităţii tutelare au dreptul să viziteze copiii la locuinţa lor şi să se informeze pe orice cale despre felul cum aceştia sunt îngrijiţi în ceea ce priveşte sănătatea şi dezvoltarea lor fizică, educarea, învăţătura şi pregătirea lor profesională, în conformitate cu ţelurile statului, pentru o activitate folositoare colectivităţii; la nevoie, ei vor da îndrumările necesare.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa fiu tutorele legal al surioarei mele Kincsem Kincsem Am 21 de ani (data nasterii 20.03.1989) sunt studenta in anul 2 si angajata full time in Bucuresti. In decembrie 2009 am pierdut-o pe mama... As vrea s-o aduc ... (vezi toată discuția)
Curator chn chn tatal copiilor mei a decedat in urma cu aproape 3 ani; copiii sunt minori ( 9 si 11 ani) si sunt mostenitorii legali ai tatalui lor; la moartea lui, Primaria ... (vezi toată discuția)
Proprietate copil minor ungcor ungcor Buna ziua, Care sunt modalitatile prin care pot transfera in proprietate un apartament copilului meu de 9 luni? Se poate pune si o clauza privind dreptul de ... (vezi toată discuția)